Оваа веб-страница користи колачиња (cookies)

Ние користиме неопходни колачиња кои се поставени на вашиот уред за да овозможат правилно функционирање на веб-страницата. Покрај неопходните, доколку се согласите, ние можеме да поставиме и колачиња за аналитика, функционалност и колачиња за рекламирање.

Колачињата што ги користи Клиничка болница „Аџибадем Систина“ не зачувуваат информации (лични податоци), кои овозможуваат идентификација на корисникот како физичко лице.... 

Секогаш активни

Тие се потребни за правилно функционирање на страницата и не можат да се исклучуваат во нашите системи. Тие обично се поставуваат само како одговор на постапките направени од вас, што претставува барање за услуги, како што се поставување на преференциите за приватност или пополнување формулари во контакт-формата. Можете да го поставите прелистувачот да ги блокира или да предупредува за овие колачиња, но блокирањето на овие колачиња ќе спречи да работи веб-страницата. Овие колачиња не зачувуваат никакви лични податоци.

Нема колачиња за прикажување.

Колачиња што помагаат да се извршат одредени функционалности како споделување на содржината на веб-страницата на социјалните медиуми, собирање повратни информации и други карактеристики на трети страни.

Нема колачиња за прикажување.

Колачиња што се користат за да се разбере како посетителите комуницираат со веб-страницата. Овие колачиња помагаат да се обезбедат информации за бројот на посетители, изворот на сообраќај итн.   

Нема колачиња за прикажување.

Колачињата за перформанси се користат за да се разберат и анализираат клучните индекси за изведба на веб-локацијата, што помага да се обезбеди подобро корисничко искуство за посетителите.

Нема колачиња за прикажување.

Колачиња што обезбедуваат за посетителите релевантни реклами (пример Фејсбук). Тие компании можат да ги користат за да изградат профил на вашите интереси и за да ви покажат релевантни реклами од други страници. Тие не складираат директно лични информации, но се засноваат врз уникатно идентификување на вашиот прелистувач и интернет-уред. Ако не ги прифатите овие колачиња, ќе искусите помалку насочено рекламирање.

Нема колачиња за прикажување.

Зачинета храна за будење на телото

Умерено зачинетата храна има голем број здравствени придобивки. Генерално, лутата и зачинета храна претставува стимуланс во телото. Ја стимулира крвната циркулација и ја заголемува телесната температура. Се смета дека зачинетата храна го зголемува и апетитот преку зголемено лачење на плунката и ензимите за варење на храната. Генерално, истражувањата покажале дека зачините се главен стимуланс за изострување на сетилата, будење на телото и поголема енергија.

Умерено зачинетата храна има голем број здравствени придобивки. Генерално, лутата и зачинета храна претставува стимуланс во телото. Ја стимулира крвната циркулација и ја заголемува телесната температура. Се смета дека зачинетата храна го зголемува и апетитот преку зголемено лачење на плунката и ензимите за варење на храната. Генерално, истражувањата покажале дека зачините се главен стимуланс за изострување на сетилата, будење на телото и поголема енергија.

Здравствени придобивки на зачините

Се смета дека зачините имаат многу придобивки за здравјето. Според бројни истражувања, чилито, ѓумбирот и други зачини ги ублажуваат воспалителните процеси во дигестивниот систем. Голем број од зачините се одличен извор и на витамин Ц, кој помага во зајакнување на организмот во борбата со настинки, има антиканцерогено дејство и помага во превенција на срцевите болести.

Последните истражувања велат дека зачинетата храна не предизвикува чир на желудникот туку напротив таа делува во намалувањето на размножувањето на хеликобактер пилори, која се смета за главен причинител за чир на желудник. Се смета дека состојката капсацин, која ја содржат лутите зачини, го намалува размножувањето на хеликобактер пилори.

Активната состојка на куркума, куркумин, се покажа дека има голем број значајни здравствени ефекти. Се смета дека помага во третманот на синдромот на нервозно дебело црево и проблеми со варењето на храната. Куркуминот се користи и како природен лек во превенција и лекување на карциномот на дебело црево.

Зошто не треба да се претера со лутата и зачинета храна?

Умерено зачинета храна може да биде ваш сојузник во борбата со голем број здравствени проблеми. Но, премногу лутата и зачинета храна може да го иритира дигестивниот систем, синусите, уринарниот систем… Првата реакција се солзење на очите и течење на носот. Доколку имате чир или други здравствени проблеми, исто така не се препорачува пречесто или премногу зачинета храна.

Доколку сте љубител на храна со силен вкус, тогаш одберете зачини кои ви вам ви одговараат. Уживајте во убавите вкусови и користете ги природните зачини за вашите оброци и оброците на вашето семејство.

Сподели:

Останати написи

  • Добивај известувања за новости!