Оваа веб-страница користи колачиња (cookies)

Ние користиме неопходни колачиња кои се поставени на вашиот уред за да овозможат правилно функционирање на веб-страницата. Покрај неопходните, доколку се согласите, ние можеме да поставиме и колачиња за аналитика, функционалност и колачиња за рекламирање.

Колачињата што ги користи Клиничка болница „Аџибадем Систина“ не зачувуваат информации (лични податоци), кои овозможуваат идентификација на корисникот како физичко лице.... 

Секогаш активни

Тие се потребни за правилно функционирање на страницата и не можат да се исклучуваат во нашите системи. Тие обично се поставуваат само како одговор на постапките направени од вас, што претставува барање за услуги, како што се поставување на преференциите за приватност или пополнување формулари во контакт-формата. Можете да го поставите прелистувачот да ги блокира или да предупредува за овие колачиња, но блокирањето на овие колачиња ќе спречи да работи веб-страницата. Овие колачиња не зачувуваат никакви лични податоци.

Нема колачиња за прикажување.

Колачиња што помагаат да се извршат одредени функционалности како споделување на содржината на веб-страницата на социјалните медиуми, собирање повратни информации и други карактеристики на трети страни.

Нема колачиња за прикажување.

Колачиња што се користат за да се разбере како посетителите комуницираат со веб-страницата. Овие колачиња помагаат да се обезбедат информации за бројот на посетители, изворот на сообраќај итн.   

Нема колачиња за прикажување.

Колачињата за перформанси се користат за да се разберат и анализираат клучните индекси за изведба на веб-локацијата, што помага да се обезбеди подобро корисничко искуство за посетителите.

Нема колачиња за прикажување.

Колачиња што обезбедуваат за посетителите релевантни реклами (пример Фејсбук). Тие компании можат да ги користат за да изградат профил на вашите интереси и за да ви покажат релевантни реклами од други страници. Тие не складираат директно лични информации, но се засноваат врз уникатно идентификување на вашиот прелистувач и интернет-уред. Ако не ги прифатите овие колачиња, ќе искусите помалку насочено рекламирање.

Нема колачиња за прикажување.

Храна која помага во процесот на апсорпција на железото

Апсорпцијата на железото во организмот зависи од неколку фактори, меѓу кои и внесот на одредени хранливи состојки. Овој минерал е одговорен за снабдување на сите органи и ткива со кислород. Недостигот на железо може да доведе до анемија, намалена ментална функција, како и предвремено породување кај бремените жени. Затоа, за да останете здрави консумирајте храна богата со железо во комбинација со храна богата со витамин Ц, со цел подобро да го апсорбирате железото. 

Апсорпцијата на железото во организмот зависи од неколку фактори, меѓу кои и внесот на одредени хранливи состојки. Овој минерал е одговорен за снабдување на сите органи и ткива со кислород. Недостигот на железо може да доведе до анемија, намалена ментална функција, како и предвремено породување кај бремените жени. Затоа, за да останете здрави консумирајте храна богата со железо во комбинација со храна богата со витамин Ц, со цел подобро да го апсорбирате железото. 

Железото се наоѓа и во животинската и во растителната храна, а апсорпцијата зависи од формата во која се наоѓа. На пример,  железото во животинската храна се апсорбира многу поефикасно. Железото кое се содржи во растенијата многу полесно се апсорбира во комбинација со храна која содржи витамин Ц. Храната, пак, која содржи полифеноли, калциум и фитинска киселина ја намалува апсорпцијата на железото од растителната храна. Затоа треба да се избегнува консумирање храна богата со железо во комбинација со чај, кафе, млеко, зеленчук, бидејќи во оваа храна ги содржи токму овие состојки. 

Цитрусните овошја се богати со витамин Ц. Еден портокал ве снабдува со 70 милиграми витамин Ц, додека ¾ од една чаша сок од портокал ви обезбедува 93 милиграми витамин Ц. Храната како мусли, јајца  и некои видови месо се богати со железо и се консумираат наутро за појадок. Вашиот појадок би бил совршен доколку некој од овие продукти го јадете во комбинација со свеж сок од портокал.

Еден од најголемите извори на витамин Ц е црвената пиперка. Една црвена пиперка содржи 95 милиграми витамин Ц. Други зеленчуци кои се богати со витамин Ц се доматите, брокулата, карфиолот, зелените пиперки, зелката, репката, компирот и бриселско зелје. Оваа храна можете да ја додадете како гарнир во комбинација со месо кое содржи железо.

Други овошја кои се богати со витамин Ц се јагодите и кивите. Пола шолја исечени јагоди содржи 49 милиграми витамин Ц.

Вклучувањето на овие овошја, зеленчуци и напитоци помага во процесот на апсорпција на железото во нашиот организам.

 

Сподели:

  • Добивај известувања за новости!