ВИРУСНИТЕ РЕСПИРАТОРНИ ИНФЕКЦИИ ГИ МАЧАТ ДЕЦАТА КАКО ДА…

Полни училишта, полни градинки. За помалите деца тоа е период на чести респираторни инфекции. Сега човештвото подолг период се бори со коронавирусот, кој е исто така респираторен вирус, а поголем дел од инфекциите кои се…

ДЕЛТАВАРИЈАНТА ЛИЧИ НА ПОТЕШКА НАСТИНКА, ТЕШКО ГИ ПОГОДУВА…

Способноста за генетски мутации на вирусите е одамна позната. Некои мутации го оштетуваат вирусот. Сепак, одредени промени во геномот на вирусите доведуваат до зголемена преносливост, понекогаш и презентација на потешки форми на болеста. Четвртата фаза,…

ДА ОЧЕКУВАМЕ ЛИ НОВ БРАН НАЕСЕН?

КОРОНАВИРУСОТ ПОСТОЈАНО МУТИРА, A ПРЕНОСЛИВОСТА СЕ ЗГОЛЕМУВA Нема дилема дека со зголемениот интензитет на вакцинацијата во светот, пандемијата на коронавирусот стивнува, а повеќето земји почнаа со олабавување на рестрикциите до конечен рестарт и отворање. Сепак,…

Откажете се од цигарите почнувајќи од овој понеделник

Зошто е толку тешко да се откажам од цигарите, пробав да престанам, но по само два дена запалив цигара ... ова се дел од прашањата и дилемите на пациентите со кои секојдневно се соочува д-р…

ОД ШТО ДА СЕ ПЛАШИМЕ ПОВЕЌЕ ОД ГРИПОТ…

Пандемијата на Ковид-19, сите последици од здравствената криза, изгубените животи, преполните болници. Многу лоши моменти, многу историја за малку време. Што ја предизвика? До кога ќе трае? Ако ова е реалноста, што нè чека утре?…

НЕ ГИ ИГНОРИРАЈТЕ СИМПТОМИТЕ- МОЖЕБИ Е ХОББ

Хроничната опструктивна белодробна болест ( ХОББ) претставува сериозна болест која што ви прави тешко да дишете и со тек на време може да ве доведе во состојба да не можете да се грижите за себе.…

Коронавирусот може да биде сериозен ризик и за…

Со оглед на тоа што Ковид-19 е нов вирус, допрва ќе следат квалитетни научни студии за целокупниот тек и прогноза, но здравствените експерти веќе излегуваат со одредени сознанија од досегашните случаи. Она што ја прави…

Д-р Александар Сајковски: Кои се симптомите и можната…

Најчести симптоми на ова заболување вклучуваат респираторни симптоми, како што се фебрилност, кашлица, скратување на времетраењето на респирациите и потешкотии со дишењето. Во потешките случаи инфекцијата предизвикува пневмонија, тежок акутен респираторен дистрес синдром, бубрежна слабост,…