Што се крие зад хроничната кашлица?

Хронична кашлица се нарекува секоја кашлица која трае подолго од 8 недели, односно од 4 недели кај деца. Таа е состојба која предизвикува не само непријатност туку во некои ситуации комплетно го нарушува нормалното живеење…

Брза дијагноза на туберкулоза со Xpert MTB/RIF тест

Туберкулозата е системска заразна болест предизвикана од бактеријата Mycobacterium tuberculosis. Прогласена е за една од десетте топ водечки болести кои се причина за смрт глобално. Д–р Биљана Ќурчиќ, микробиолог, вели дека инфекцијата вообичаено ги зафаќа…

Како да се заштитите од загадениот воздух?

Долготрајна изложеност на загаден воздух многу често предизвикува оштетувања на имунолошкиот, репродуктивниот, нервниот, кардиоваскуларниот и особено на респираторниот систем. Најчести симптоми на кои се жалат луѓето се : иритација во регија на носот, очите и…

Д-р Оливер Јовковски – Здравјето нe прашува дали…

Тренд, каприц или зависност тивкиот убиец, не само што предизвикува штета на оние кои директно го консумираат туку и на оние кои случајно или неслучајно се нашле во близина на пушач. Митот за пасивното пушење…

Скрининг програма на белодробен карцином достапна само во…

Карциномот на бели дробови е водечки карцином според бројот на смртни случаи. Причина е доцната дијагноза. Скринингот, кој е редовна пракса во повеќе земји, е најдобар начин за навремена дијагноза. Откривањето во почетен стадиум значително…

И мобилните телефони може да направат алергиски реакции,…

Алергиските заболувања и во Македонија добиваат размери на епидемија, а во Европа, на пример, секој втор човек има некој облик на алергија. Експертите алармираат дека до 2021 година речиси секој, и тоа уште од раѓање,…

Најчести прашања за горнореспираторните инфекции

Горнореспираторните инфекции (ГРИ) се најчестата причина поради која пациентите се јавуваат кај својот матичен доктор. Истовремено се и најчестата причина за отсуство од училиште или работа. Горните делови на респираторниот систем ги вклучуваат следните органи:…

Како децата полесно да ги поминат симптомите на…

Алергиите се сè повеќе присутни во детската возраст, а родителите секогаш сакаат да го направат најдоброто за своите деца. Познавајќи ги симптомите на алергија и работите кои ја поттикнуваат, вие веќе добро знаете како да…