Воспаление на гласните жици – ларингитис

Лето е, а гласот ви е „фатен“ и не можете да зборувате. Причина за ова е ларингитисот. Во продолжение ви одговараме на најчестите прашања и одговори за ларингитисот: Што е ларингитис? Ларингитисот претставува воспаление на…

Дали домашното милениче може да ве заштити од…

Сигурни сме дека последната работа која ќе ви дојде на памет е да купите милениче кога очекувате бебе. Но, замислете дека токму тоа може да го заштити вашето бебе од алергиите. Колку и да ви…

Зошто може да развиете астма оваа пролет?

Пулмоалерголозите предвидуваат нови случаи на астма секоја пролет. Тоа е поради поврзаноста помеѓу алергиите и астмата. Алергиите се чести причина за појавата на астмата. Во текот на целата година луѓето се соочуваат со тешкотии, од…

Дали летото е одмор и од респираторни инфекции?

Помина зимата и време е да здивнете. Нема повеќе бактерии, вируси, настинки, грипови... Но дали летото е одмор и од респираторни инфекции? Во летниот период "демнат" бактерии кои предизвикуваат атипични воспаленија на белите дробови. Затоа…

Не го сопирајте кивањето! Може да се повредите

Следниот пат кога ќе посакате да ја сопрете кивавицата, размислете малку пред да се одлучите на таквиот чекор. Може да биде штетно за вашето здравје. Со затнувањето на носот и устата можеби ќе успеете да…