ПРЕДВРЕМЕ РОДЕНИТЕ ДЕЦА СЕ ХЕРОИ КАКО ДА СЕ…

Предвреме родените деца се тие кои се херои на одделенијата за интензивна нега, тие се посебна радост, но исклучително е важно дека за нив е потребно невроразвојно следење, посебна грижа од здравствен аспект. Но, кои…

Доживотен попуст за секое бебе родено во „Аџибадем…

ПРИМАМЛИВИ ПАКЕТИ ЗА ИДНИТЕ МАЈКИ Новина е што за мајките следува специјален попуст од 30 отсто за постпородилно обликување на телото во Центарот за перфекција, а дополнително и специјален попуст од 20 отсто за користење…

НАРУШУВАЊАТА НА ТИРОИДНАТА ЖЛЕЗДА И НИВНОТО ВЛИЈАНИЕ ВO…

Меѓународната недела за подигнување на свесноста за заболувања на тироидната жлезда се одбележува секоја година во периодот од 25 до 31 мај. За влијанието на тироидната жлезда врз здравјето на мајката и на бебето и…

ЗДРАВИТЕ ЖИВОТНИ НАВИКИ ГИ ЗГОЛЕМУВААТ ШАНСИТЕ ЗА БРЕМЕНОСТ…

Неплодноста е проблем кој мачи од 10 до 15 отсто од брачните парови, а за појавата влијаат многу фактори – меѓу кои се возраста, исхраната, телесната тежина, физичката активност, стресот, но и фактори од животната…

Д-р Слободан Лазаревски: На две мои пациентки сурогат…

Иако не сме членки на Европската Унија, Македонија направи голем исчекор и во 2008 година го донесе Законот за биомедицинско потпомогнато оплодување (БПО) или кај пошироката маса познато како сурогат-мајчинство. Еден од најзаслужните за тоа е д-р…

ВО „АЏИБАДЕМ СИСТИНА“ ПРЕВЕНТИВЕН НЕОНАТАЛЕН МЕТАБОЛЕН СКРИНИНГ: РАНО…

„Аџибадем Систина“ почнa со таканаречен метаболен скрининг на новороденчиња со што во оваа клиничка болница се спроведува комплетен скрининг на секое бебе. Тоа всушност е златен стандард во грижата на децата во земји со високо…

РЕДОВНИОТ ГИНЕКОЛОШКИ ПРЕГЛЕД НЕОПХОДЕН ЗА НАМАЛУВАЊЕ НА РИЗИКОТ…

Спонтан абортус претставува ран губиток на бременоста пред 22. гестациска недела. Сепак, најголем дел, односно 80% од абортусите се случуваат до 12. недела од бременоста. Д-р Александар Бојаџиев, гинеколог акушер, објаснува дека генерално 12-15% од…

УЛТРАЗВУЧЕН СКРИНИНГ ВО ТЕК НА БРЕМЕНОСТ – СÈ…

Во следењето на бременоста, темата скрининг е најчесто експлоатиран термин како од страна на лекарите, но исто така и од страна на пациентките. Во овој текст д-р Павле Димчев, гинеколог-акушер, објаснува што всушност претставува поимот…