Хорион биопсија прецизен пренатален тест

Хорион биопсија е пренатален дијагностички тест со кој се зема сосема мал дел од хорионските ресички на фетусот со цел да се откријат хромозомски и други генетски абнормалности на плодот. Кога се прави оваа постапка,…

Престој во NICU што треба да знаете

Грижата, негата и лекувањето на предвремено родените бебиња бара големо познавање и искуство на тимот, а пристапот во водењето треба да е мултидисциплинарен. Д-р Симонида Спасевска, педијатар неонатолог, вели дека покрај спасување живот, стабилизација и…

D-димери во бременост

Во текот на нормална бременост постои зголемен ризик од крвавење и тромбоза. Ризикот од крвавење е повисок во периодот околу и по породувањето, а ризикот од тромбоза е зголемен во текот на целата бременост, особено…

5 методи кои ја враќаат надежта за бебе

Благодарение на асистираната репродукција, до сега во светот се родени околу три и пол милиони бебиња. Од 1978 година, кога е направено првото ин витро оплодување и е родена Лујза Браун, до денеска е очигледен…

Причини за предвремено породување

На светско ниво предвремено родени се околу 10% од бебињата, или од десет деца едно се раѓа предвреме. Предвремено породување значи секое породување што настанало пред комплетна 37. гестациска недела. Процентот на недоносени деца постојано…

Д-р Слободан Лазаревски – Сѐ повеќе жени под…

Уште со првите гинеколошки прегледи кај младите девојки треба да се прави и функционална проценка на резервите на јајниците, препорачува доктор Слободан Лазаревски, шеф на Одделот за асистирана репродукција „Мала Богородица“ во Клиничката болница „Аџибадем…

Астма во бременост

Неконтролираната астма во периодот на бременост може да доведе до намалување на протокот на кислород до плодот, ризик од раѓање бебе со мала телесна тежина и забавен раст. Кај мајката може да доведе до прееклампсија,…

Транспорт за критично болни новороденчиња

Неонатален итен транспортен сервис (НИТС) е специјализиран санитетски транспорт од еден до друг медицински центар на критично болни новородени. За негово успешно спроведување неопходна е соодветна опрема, специјално санитетско возило и едуциран медицински тим.  Кои…