ДОКОЛКУ НЕ СЕ ЛЕКУВА, ГАСТРОЕЗОФАГЕАЛНАТА РЕФЛУКСНА БОЛЕСТ МОЖЕ…

Гастроезофагеалната рефлуксна болест (ГЕРБ) се карактеризира со рефлукс, враќање на желудочната кисела содржина во хранопроводот, грлото, а неретко и во белите дробови. Гастроентерохепатологот од Клиничката болница „Аџибадем Систина“ м-р д-р Димитар Трајков потенцира дека гастроезофагеалниот…

РОТАВИРУС, САЛМОНЕЛА, ПАРАЗИТИ ЦРЕВНИТЕ ИНФЕКЦИИ КАЈ ДЕЦАТА МОЖАТ…

Цревните инфекции кај децата се доста често заболување, а акутниот гастроентеритис е и една од главните причини за смртност кај децата, за жал. Д-р Наташа Чучкова-Никчевска, педијатар, вели дека годишно има 1,34 милиони смртни случаи…

Хируршки третман на црн дроб

Хирургијата на црниот дроб многу често е единствениот начин за лекување на туморските промени во црнодробното ткиво. Д-р Владимир Аврамовски, дигестивен хирург, објаснува дека поради големината на органот и неговите компензаторни механизми, голем број болести…

Нервозно дебело црево

Синдромот на нервозно дебело црево е една од најнепријатните стомачни тегоби, но и најчесто гастроинтестинално заболување во клиничката пракса. Ова нарушување влијае на квалитетот на секојдневниот живот. Голем дел од луѓето имаат проблеми со варењето…

Чир на желудник и дванаесетпалечното црево

Најчест симптом е печење или болка во пределот помеѓу градите и стомакот. Типично болката е поинтензивна кога желудникот е празен, а може да трае од неколку минути до неколку часа. Чирот на желудникот и дванаесетпалечното…

Aбдоминална хирургија без рез

Брзо заздравување, скратено време на хоспитализација, помала болка и подобри резултати во споредба со класичните хируршки методи се клучните предности на лапароскопската абдоминална хирургија. Лапароскопската хирургија денес спаѓа во рутинска процедура во сите референтни хируршки…

Навики кои можат да предизвикаат запек

Доколку некогаш сте имале запек, знаете за колку незгодна состојба се работи. Иако лаксативите краткорочно можат да помогнат, менувањето на некои животни навики можат да го реши овој проблем засекогаш. Набројуваме неколку навики кои треба…

Крвавење во дигестивен трaкт – кои се причините?

Крвавење во дигестивниот систем е симптом за повеќе состојби и болести. Причини може да бидат повеќе, од најобични воспалителни промени па сè до малигни болести. Д-р Тони Јосифовски, дигестивен хирург, објаснува дека крвавењето во дигестивниот…