Хеликобактер пилори – главен виновник за карциномот на…

Карциномот на желудник потекнува од внатрешната слузокожа на желудникот. Болеста почнува тивко и бавно, без одредени специфични симптоми на почетокот. Често овој вид карцином е асоциран со инфекција со хеликобактер пилори, која живее во гастричната…

Хијатална хернија

Хијаталната хернија или желудочна кила претставува пробивање на дел од желудникот во градната празнина преку отворот на дијафрагмата (мускул кој ја одвојува стомачната од градната празнина). Постојат два типа хијатална хернија: лизгачка и параезофагеална. Лизгачкиот…

Анални пукнатини – фисури

Болка, чешање и крвавење се само дел од симптомите кои пациетите ги препишуваат на хемороидите. Но, дали знаете дека постои уште еден виновник со слични симптоми, а тоа се аналните пукнатини. „Аналните пукнатини се мали…

Зошто имам болки во стомакот?

Речиси секој од нас имал болки или грчеви во стомакот. Најчесто причина за стомачната болка може да е несериозна состојба која може лесно да биде дијагностицирана и третирана. Но, стомачната болка може да биде и…

Симптоми и третман на улцеративен колитис

Улцеративниот колитис и Кроновата болест спаѓаат во групата инфламаторни болести на дигестивниот тракт. Улцеративниот колит секогаш се јавува само на дебелото црево и ректумот и го зафаќа неговиот внатрешен слој (слузокожа) каде се јавуваат воспалителни…

Проф. д-р Васко Василевски препорачува – Направете колоноскопија…

Карциномот на дебелото црево е трета водечка причина за смртност. Како и другите карциноми, во почетен стадиум болеста нема знаци на заболување. Затоа, се советува секој човек над 50 години да направи скрининг тестови, како…

Чир на дванаестопалeчно црево и желудник

Чирот на желудникот и дванаестопалeчното црево (дуоденум) е доста честа појава во денешното современо живеење. Почести се чиревите на дванаестопалeчното црево за разлика од чирот на желудникот, додека доста поретко се јавуваат чиреви на хранопроводот.…

Третман на хронично проширен хранопровод

Aхалазија претставува неможност на мазните мускулни влакна кои се наоѓаат на хранопроводот нормално да се релаксираат, што доведува сфинктерот постојано да биде затворен. Според д–р Тони Јосифовски, абдоминален хирург, ваквата состојба доведува до проширување на…