КАКО ДА СЕ НАДМИНАТ СТРАВОВИТЕ ВО МОДЕРНОТО ЖИВЕЕЊЕ?

Стравот е примарна и еволуциски најстара емоција во развојот на човекот, вели д-р Камелија Симеонова, семеен советник, специјализант по детска и адолесцентна психијатрија во Клиничката болница „Аџибадем Систина“. Таа појаснува дека стравот е најчесто одговор…

ТИРОИДНАТА ЖЛЕЗДА ГО КОНТРОЛИРА МЕТАБОЛИЗМОТ И ИГРА ВАЖНА…

Неплодност или стерилитет може да предизвикаат многу фактори. Д-р Лилјана Муратовска, специјалист по нуклеарна медицина во Клиничката болница „Аџибадем Систина“ потенцира дека во голем број на случаи причина за стерилитет се хормоналните пореметувања, во кои…

ХИПОТИРОИДИЗАМ – БОЛЕСТ НА ТИРОИДНАТА ЖЛЕЗДА

Хипотироидизам е болест кога тироидната жлезда не лачи доволно тироидни хормони. Женската популација страда од хипотироидизам двојно повеќе од мажите. Лекувањето е успешно доколку  болеста се дијагностицира навреме, порачува д-р Лилјана Муратовска, специјалист по нуклеарна…

КОВИД-19 КАЈ ДЕЦАТА НЕ СЕ ЛЕКУВА СО АНТИБИОТИЦИ

Респираторните симптоми доминираат во клиничката слика кај децатa заболени од Ковид-19. Д-р Катерина Обочки, педијатар пулмолог од Клиничката болница „Аџибадем Систина“, вели дека врз основа на досега објавените студии инциденцата на Ковид-19 кај деца под…

ПОЛИЦИСТИЧЕН ОВАРИЈАЛЕН СИНДРОМ НАЈЧЕСТОТО ЕНДОКРИНОЛОШКО ЗАБОЛУВАЊЕ КАЈ ЖЕНИТЕ…

Полицистичниот оваријален синдром претставува една комплексна состојба, како резултат на која кај поголемиот дел од пациентките изостанува менструалниот циклус и очекуваната овулација на јајце клетките. Оваа состојба, како што појаснува ендокринологот од Клиничката болница „Аџибадем…

СЀ ПОВЕЌЕ ДЕЦА СЕ ИНТОЛЕРАНТНИ НА ЛАКТОЗА

Кога ензимот лактаза недостасува во човечкиот организам или неговото создавање е намалено, доаѓа до интолеранција на лактоза, што е чест проблем не само кај возрасните туку сè повеќе и кај децата, потенцира д-р Наташа Чучкова-Никчевска,…

Д-р Јованова: Како да препознаете разлика меѓу вируснитe…

Респираторните вирусни инфекции се сезонски инфекции кај возрасните и почесто кај децата поради незрелоста на нивниот имунолошки систем. Овие инфекции може да се јават во текот на целата година, но почести се во есенскиот и…

ОД ДЕРМАТОЛОШКИ ДО КАРДИОВАСКУЛАРНИ И НЕВРОЛОШКИ ПРОБЛЕМИ –…

На почетокот на пандемијата со Ковид-19 здравствените работници беа фокусирани на детекција, препознавање и лекување на акутната фаза на болеста, предизвикана од SARS-CoV-2 вирусот. Но, една година по појавата на првите случаи во Кина, фокусот на…