Како полесно да се изборите со цревните инфекции

„Високите температури придонесуваат за полесно и побрзо размножување на бактериите, вирусите и цревните паразити, кои најмногу ги напаѓаат бебињата и малите дечиња со сè уште недоразвиен имунолошки систем. “ Најчеста причина поради која родителите ги…

Зошто пливањето е идеален спорт за секое дете?

Пливањето претставува единствената физичка активност со која треба да се запознае секое дете уште во најраната возраст. Тоа е спорт кој се изведува во вода, и буди убави и среќни емоции кај децата. Насекаде во…

Како да го подготвите детето за EEG снимање

Електроенцефалограм (EEG) е неинванзивно испитување кое од 20-тите години на минатиот век се користи рутински во дијагностиката на невролошки заболувања кај пациенти од сите возрасти. Д-р Оливера Лековска, педијатар невролог, вели дека и покрај големиот…

Крв во урина кај деца  – што е…

Појавата на крв во детската урина е знак за аларм и паника кај родителите, особено ако детето има и болки во бубрезите и отоци по телото. Д-р Надица Ристоска Бојковска, педијатар нефролог, вели дека постојат…

Често и обилно повраќање кај бебе – знак…

Вродената пилорна стеноза (ВПС) претставува неможност за празнење на содржинатана желудникот како резултат на хипертрофија и хиперплазија на мускулниот слој на пилорниот канал (канал кој го поврзува желудникот со останатиот дел од дигестивниот систем). Се…

Како да препознаете алергично дете?

Многу млади родители се прашуваат дали бебето може да има алергии? Одговорот е: ДА, со тоа што доенечкиот период од животот е резервиран за алергиите на храна. Симптомите на алергиските реакции кај децата во голема…

Често и обилно повраќање кај бебе – знак…

Вродената пилорна стеноза (ВПС) претставува неможност за празнење на содржинатана желудникот како резултат на хипертрофија и хиперплазија на мускулниот слој на пилорниот канал (канал кој го поврзува желудникот со останатиот дел од дигестивниот систем). Се…

Како да го подготвите детето за EEG снимање

Електроенцефалограм (EEG) е неинванзивно испитување кое од 20-тите години наминатиот век се користи рутински во дијагностиката на невролошки заболувања кај пациенти од сите возрасти. Д-р Оливера Лековска, педијатар невролог, вели дека и покрај големиот технолошки…