Најважно за децата е што сме тим со…

Д-р Душkо Фидановсkи, Педијатриско одделение во „Аџибадем Систина“ Во една од собите на педијатрија во Kлиничката болница „Аџибадем Систина“ ја затeкнавме Ванеса Ѓеорѓиевска, која има осум години и деновиве првпат во својот живот е во…

Тикови кај децата – постои ли причина за…

Што се тикови, кога се јавуваат и како се делат? Тиковите се ненадејни, повторувачки и ненамерни моторни движења на ист мускул или на група мускули, односно повторувачки вокални симптоми. Овие движења и вокализации се начин…

Антибиотиците не се бонбони!

Неконтролираната употреба на антибиотици е главна причина за отпорност на бактериите. И покрај овој факт, и понатаму се пијат антибиотици и во случаи на вирусни инфекции. Според д-р Душко Фидановски, педијатар, пациентите треба да бидат…

Кога ќе дојде пубертетот

Промените во пубертетот почнуваат кога мозокот предизвикува производство на полови хормони. Потоа следат физичките промени, но секое дете се развива на свое темпо. Пубертетот обично почнува прво кај девојчињата па потоа кај момчињата. За повеќето…

Уринарни инфекции во детска возраст

Уринарните инфекции се најчесто заболување на уринарниот тракт и една од најчестите инфекции кај децата. Се дефинираат како инвазија на микроорганизми во ткивото на уринарниот тракт (или лабораториски присуство на  сигнификантен број на бактерии во…

Календар на вакцини

Со вакцинација детето се заштитува од повеќе опасни детски заболувања. Вакцинацијата го зајакнува имунитетот на детето. Детето кое редовно ќе ги прими сите вакцини ќе стане отпорно на најтешките детски заразни болести. Само со редовна…