Проф. д-р Баџакова : За 40 отсто е…

Дури 85 деца од 100 кои дошле во Клиничката болница „Аџибадем Систина“ имаат респираторни проблеми. Бројот на млади со вакви потешкотии е во пораст, а клучна причина за тоа е генетски модифицираната исхрана, пестицидите, вели…

Фидановски: Имаме педијатриски тим што може да биде…

Клиничката болница „Аџибадем Систина“ ја прошири педијатриската дејност во областа на детската хематологија, а во план е, наскоро, згрижување и на некои од онколошките заболувања во детската возраст, објаснува д-р Душко Фидановски, кој раководи со…

Д-р Обочки: Антибиотиците не делуваат при грип

Зимата е период кога граѓаните се подложни на настинка и грип. Најпогодена група од популацијата кај која се појавуваат симптоми на грип се децата. Првата станица каде треба да се обратите се лекарите, кои ќе…

Внимание – почнува сезоната на настинки!

Настинката претставува лесна или умерено тешка, краткотрајна инфекција на горните дишни патишта. Постојат околку 200 различни видови на вируси кои можат да бидат причинители на  заболувањето. Со првите постудени денови во годината, почнува и сезоната…

Причина за чести уринарни инфекции – везикоуретерален рефлукс

Уринарната инфекција се дефинира како инвазија на микроорганизми во ткивото на уринарниот тракт или присуство на сигнификантен број на бактерии во урината. Кај новороденче и лесно покачена температура и симптоми како вознемиреност, грчеви, плачливост, намален…

Анестезија кај деца – што треба да знаат…

Познат е фактот дека подготвените деца подобро го поднесуваат престојот во болница. Но пред да почне родителот да го подготвува детето, потребно е и самиот да разбере што е можно повеќе за анестезиолошките постапки. Најдобри…

Повреди на глава кај деца

Децата се често изложени на повреди на главата поради разиграноста и нивниот темперамент. Повредите се случуваат при играње, одење, трчање. Обично настануваат во домашни услови, можат да се удрат на делови од мебелот, да паднат…

Како полесно да се изборите со цревните инфекции

„Високите температури придонесуваат за полесно и побрзо размножување на бактериите, вирусите и цревните паразити, кои најмногу ги напаѓаат бебињата и малите дечиња со сè уште недоразвиен имунолошки систем. “ Најчеста причина поради која родителите ги…