Бронхитис кај децата во зима

Белите дробови на детето не се исти како кај возрасните. Од период на новороденче до возрасен, дијаметарот на бронхиите се зголемува за 2,8 пати. Зголемувањето почнува по втората година. Со терминот бронхит се означува транзиторно…

Детската парализа

Детска парализа е многу заразна вирусна инфекција која може да доведе до парализа на телото, проблеми со дишењето, па дури и до смрт. Како и многу други заразни болести има тенденција да ги нападне најранливите…

Здрави деца и во есен

Покачена температура, затнато носе, кашлица, секреција, воспалени крајници... иста слика и оваа есен. Октомври е месец кога настапуваат пониските температури и на сцена доаѓаат рино-вирусите, пара-инфлуенцата и адено вирозите. Овие вируси не се премногу опасни,…

Стрептококни инфекции кај деца

Стрептококите се грам позитивни бактерии кои се широко распространети во природата. Некои припаѓаат на нормалната хумана флора, други се поврзани со важни заболувања кај луѓето, од кои дел се последица на инфекциите со стрептококи, а…

Наспаните деца подобро учат

Наспаните дечиња многу подобро учат, повеќе се концентрирани за време на училишните обврски и знаењето подобро го меморираат. Недостигот на сон може да резултира со заборавеност и расеаност. Истражувањата покажуваат дека децата што спијат помалку…

Кога ќе се појават вошки

Вошки се мали инсекти кои живеат во косата на луѓето. Тие се хранат со мали количества крв исцицана од скалпот и положуваат јајца – наречени гниди. Појавата на гниди е сигурен индикатор за присуство на…

7 факти за луѓето со аутизам кои не…

Доколку вашите ставови за лицата со аутизам доаѓаат од разни непроверени извори, можеби не ја имате комплетната слика. Луѓето кои живеат со аутизам имаат различни карактеристики и карактери кои се разликуваат помеѓу себе слично како…

Дали моето дете има запек?

Ова е чест проблем кој може тешко да се открие: запек кај бебиња или многу мали деца. Статистиките покажуваат дека до 30 проценти од децата во текот на детството имаат запек. Симптоми на запек може…