Што е ERCP?

Златен стандард во дијагноза и третман на болести на жолчното кесе, жолчните патишта и панкреасот ERCP (ендоскопска ретроградна холангиопанкреатографија) претставува неоперативна инванзивна ендоскопска процедура која се користи за дијагноза и третман на заболувања на жолчното…

Прецизна дијагноза и третман на тумори на дојка…

Биопсија со маркирање водена под ултразвук и мамографија. Хируршката биопсија со претходно маркирање под контрола на рендгенолошка метода претставува тимски процес. Оваа постапка претставува безбедна и прецизна метода која овозможува отстранување на бенигни туморски маси,…

Како полесно да се изборите со цревните инфекции

„Високите температури придонесуваат за полесно и побрзо размножување на бактериите, вирусите и цревните паразити, кои најмногу ги напаѓаат бебињата и малите дечиња со сè уште недоразвиен имунолошки систем. “ Најчеста причина поради која родителите ги…

Зошто пливањето е идеален спорт за секое дете?

Пливањето претставува единствената физичка активност со која треба да се запознае секое дете уште во најраната возраст. Тоа е спорт кој се изведува во вода, и буди убави и среќни емоции кај децата. Насекаде во…

Трансплантација на коскена срцевина

Новите трендови на трансплантација на коскена срцевина се со цел да се елиминира потребата од комплетно совпаѓање на кoскената срцевина меѓу донорот и примателот. Во таа насока, од голема важност се истражувањата од областа на…

Кога е неопходно отстранување на јајчниците?

Отсуството на еден јајчник воопшто не влијае на квалитетот на животот на жената. Вадењето, пак, на двата јајчника, особено во помладата возраст доведува до вештачка менопауза и појава на голем број хронични заболувања, меѓу кои…

Како да го подготвите детето за EEG снимање

Електроенцефалограм (EEG) е неинванзивно испитување кое од 20-тите години на минатиот век се користи рутински во дијагностиката на невролошки заболувања кај пациенти од сите возрасти. Д-р Оливера Лековска, педијатар невролог, вели дека и покрај големиот…

Крв во урина кај деца  – што е…

Појавата на крв во детската урина е знак за аларм и паника кај родителите, особено ако детето има и болки во бубрезите и отоци по телото. Д-р Надица Ристоска Бојковска, педијатар нефролог, вели дека постојат…