10 работи за да бидете среќни

1.Бидете задоволни - Доколку не сте задоволни од она што веќе го имате, тешко дека некогаш ќе бидете среќни. Поставете си реални цели и бидете среќни со своите достигнувања. 2. Бидете оптимисти - Луѓето кои…

Превенција за подобро здравје

Врз вашето здравје влијаат неколку ризик фактори како што се возраста, наследните болести и личните навики. Возраста и наследните болести се ризик фактори кои не можете да ги контролирате и да влијаете врз нив. Но,…

Користете презерватив

Летните одмори понекогаш можат да ви донесат и сексуално преносливи болести. Се пренесуваат преку сексуален однос без заштита или со често менување на партнерите. Најдобра заштита од сексуално преносливите инфекции овозможува презервативот. Употребата на други…

Која е разликата меѓу настинка и алергиски ринит?

Пролет е, температурата расте, а вам носот ви е затнат и ви тече, често кивате, а главата ви тежи. Прво што ќе помислите е дека имате настинка. Но, овие симптоми предупредуваат и за хронично воспаление…

10 корисни совети пред да заминете на пат

Со секое патување ја менуваме животната средина и сето тоа е поврзано со одредени ризици по здравјето. За да уживате во летниот одмор треба претходно да се подготвите. Информирајте се за можните ризици по здравјето…

Кога ќе се појават вошки

Вошки се мали инсекти кои живеат во косата на луѓето. Тие се хранат со мали количества крв исцицана од скалпот и положуваат јајца – наречени гниди. Појавата на гниди е сигурен индикатор за присуство на…

7 факти за луѓето со аутизам кои не…

Доколку вашите ставови за лицата со аутизам доаѓаат од разни непроверени извори, можеби не ја имате комплетната слика. Луѓето кои живеат со аутизам имаат различни карактеристики и карактери кои се разликуваат помеѓу себе слично како…

Дали моето дете има запек?

Ова е чест проблем кој може тешко да се открие: запек кај бебиња или многу мали деца. Статистиките покажуваат дека до 30 проценти од децата во текот на детството имаат запек. Симптоми на запек може…