Најголемите ризици за машкото здравје

Голем број истражувања покажале дека жените обрнуваат повеќе внимание на сопственото здравје, почесто одат на лекар и со самото тоа подолго живеат. Посилниот пол своето здравје секогаш го става на последно место на приоритети и…

Депресија кај мажите

Депресијата различно се рефлектира кај мажите и кај жените. Мажите имаат различни техники на справување со оваа состојба за разлика од жените. Исто како жените, депресивните мажи не се исполнети од активностите во кои до…

Фимоза – чест проблем кај машките деца

Фимозата претставува отежнато или целосно оневозможено повлекување на кожичката преку машкиот полов орган. Оваа состојба може да биде вродена или стекната и ги загрижува родителите за тоа како треба да се грижат  и кога да…

Трајно решение за еректилната дисфункција

Пенилните протези се користат како последна опција во третманот на еректилната дисфункција, за постигнување и одржување на ригидност на пенисот со што се овозможува нормален сексуален однос. Основна индикација за вградување на пенилни протези претставува…

Карцином на тестиси

Карциномот на тестиси се појавува во половите жлезди во тестисите. Најчесто се манифестира со отекување или појава на грутка во еден од тестисите што е најчесто безболна, губење на сексуалната активност, појава на крв во…

Тестикуларни импланти

Еден од посериозните проблеми по оперативното отстранување на тестисот е психолошкиот проблем кај мажот. Но и за овој проблем има решение со имплантација на вештачки тестис кој позитивно ќе влијае на психичката промена кај мажот…

Што мораат мажите да знаат?

Која е улогата на тестисите? Тестисите се дел од машкиот репродуктивен систем, два јајцевидни органи со големина од околу 5 см.  Секој тестис е сместен во кожна кесичка (скротум) која го држи и заштитува. Нивната…