МИОМИ НА МАТКА – КАКО ДА ГИ ПРЕПОЗНАЕТЕ…

Миомите се најчести бенигни тумори на матката, кои потекнуваат од мазната мускулатура и фиброзното сврзно ткиво. Процентуално поголема застапеност е кај жените над 35-годишна возраст. По изглед се формации во облик на јазли, кои варираат…

ДИЈАГНОЗА И ТРЕТМАН НА НЕПЛОДНОСТ

КОГА И КАКО СЕ ПРИМЕНУВА ЕНДОСКОПИЈА ПРИ ИВФ? Огромниот успех што го постигна ин витро фертилизацијата во последните неколку декади доведе до тоа асистираната репродукција денес сè повеќе да се препорачува како примарна опција на…

РАНА ДЕТЕКЦИЈА НА ГЕНЕТСКИ АБНОРМАЛНОСТИ НА ПЛОДОТ

Современата медицина денес постојано се унапредува и е насочена кон изнаоѓање на нови неинвазивни начини за откривање на најчестите генетски аномалии на плодот. Ова е од големо значење за понатамошното следење на бременоста и носење…

5 ЧЕКОРИ ДО УСПЕШНО ИВФ

Додека некои парови добиваат потомство за кратко време, други имаат тешкотии и се борат со неплодност. За среќа, со современите технологии и новитетите во асистираната репродукција, патот до бебе денес стана поедноставен. М-р д-р Александар…

ЕНДОМЕТРИОЗАТА СÈ УШТЕ ПРЕДИЗВИК НА ДЕНЕШНИЦАТА

Ендометриоза како клинички ентитет за првпат е опишана од страна на Рокитански во 1860 година, но до денес сè уште претставува научен предизвик во современата медицина. Таа е комплексно нарушување кое се дефинира како неконтролирано,…

ТВРДА ГРУТКА, ИСЦЕДОК, ЦРВЕНИЛО: КАНЦЕРОТ НА ДОЈКА НЕКОГАШ…

Во земјава, па и во светот е сè почест, но во последните години се покажува дека превенцијата може да значи живот, надеж за лекување, па и целосно оздравување. Канцерот на дојка се смета за чума…

Доживотен попуст за секое бебе родено во „Аџибадем…

ПРИМАМЛИВИ ПАКЕТИ ЗА ИДНИТЕ МАЈКИ Новина е што за мајките следува специјален попуст од 30 отсто за постпородилно обликување на телото во Центарот за перфекција, а дополнително и специјален попуст од 20 отсто за користење…

БОЛНО И ОБИЛНО МЕНСТРУАЛНО КРВАВЕЊЕ – ЗНАЦИ ЗА…

Слузницата што ја обложува матката е составена од ендометријални клетки и се нарекува ендометриум. Аденомиозата претставува состојба при која овие ендометријални клетки растат и во мазното мускулно ткиво на матката. Д-р Снежана Тимчева-Цветковска, гинеколог акушер,…