Прецизна дијагноза и третман на тумори на дојка…

Биопсија со маркирање водена под ултразвук и мамографија. Хируршката биопсија со претходно маркирање под контрола на рендгенолошка метода претставува тимски процес. Оваа постапка претставува безбедна и прецизна метода која овозможува отстранување на бенигни туморски маси,…

Кога е неопходно отстранување на јајчниците?

Отсуството на еден јајчник воопшто не влијае на квалитетот на животот на жената. Вадењето, пак, на двата јајчника, особено во помладата возраст доведува до вештачка менопауза и појава на голем број хронични заболувања, меѓу кои…

Астма во бременост – симптоми, терапија и препораки

Астмата е проблем со кој се среќава голем дел од популацијата, вклучувајќи ги и трудниците. Неконтролираната астма во периодот на бременоста може да доведе до намалување на протокот на кислород до плодот, ризик од раѓање…

10 ПРИЧИНИ ЗОШТО ДА НАПРАВИТЕ МАМОГРАФИЈА

Можете да имате илјада изговори за да не отидете на редовен преглед и да не направите мамограф, но водете се од фактот дека карциномот на дојка е најчестото малигно заболување кај жените. Д-р Маја Стојчевска-Чапова,…

Аномалии на матка

Секоја промена во формата и градбата на утерусот (матката) може неповолно да влијае на репродуктивната способност (неплодност) и репродуктивниот исход (абортус, предвремено породување, малпрезентација на плодот, застој во растот на плодот) објаснува д-р Клементина Кузеска,…

Најсовремен третман на карцином на дојка

Карциномот на дојка е дијагноза од која стравуваат речиси сите жени. Причина за стравот е статистиката, која вели дека карциномот на дојка се дијагностицира кај една од осум жени. Како и за секое малигно заболување,…

ХПВ и ризикот од цервикален карцином

Хуман папилома вирусот (ХПВ) е најчеста вирусна инфекција на репродуктивниот систем. Најголем дел од сексуално активни жени и мажи може да бидат инфицирани и реинфицирани со вирусот во одреден период од животот. Инфекцијата со ХПВ…