Слип апнеа – престанок на дишењето во сон

Апнеата претставува престанок на дишењето во сон, односно има периоди кога во текот на сонот пациентот дише и периоди кога не дише. Ако не се лекува, може да предизвика висок крвен притисок, аритмии, срцев и…

Пнеумонијата многу често е компликација на горнореспираторна инфекција

Воспалението на белите дробови или пнеумонија преставува акутна инфекција на белодробното ткиво. Може да биде предизвикана од повеќе причинители: бактерии, вируси, габички, а може да настане и со вдишување на прашина, хемиски суспстанци, храна или…

Прва помош при настинка

Затнат нос, болки во мускулите, слаб апетит... и сето тоа трае со денови. Последните истражувања велат дека лукот, ѓумбирот и пилешката супа се првиот избор за помош при настинка. Прочитајте ги нашите совети како најбрзо…

Панични напади и начини за нивно надминување

Основна карактеристика на т.н панично растројство се повратните напади на силна напнатост која прераснува во паника, без за тоа да постои видлива, реална причина. Ваквите состојби можат да се јават кај секого и во секое…

Зголемени вредности на триглицеридите

Триглицеридите се тип на масти во крвта кои телото ги користи за енергија на мускулите. Зголемените триглицериди во крвта го зголемуваат ризикот за појава на срцеви заболувања, а честопати може да биде и знак за…

Што го поттикнува прекумерното потење

Секој човек различно ги ослободува вишокот токсини преку потењето. Одредени луѓе се потат премногу дури и при лесна физичка работа, други, пак, воопшто не се потат и по возење со велосипед или тренинг. Прочитајте што…

Променливото време ја зголемува честотата на мозочни удари

Мозочниот удар е трета причина за смртност и прва причина за инвалидитет во развиените земји. Според светските статистики на секои 45 секунди се случува по еден мозочен удар, а на секои три минути умира по…

Најважните факти за дијабетесот

Сите типови дијабетес можат да доведат до компликации на различни системи и органи. Честопати компликациите се и животозагрозувачки. Во 2012 година дијабетесот се посочува како директна причина за смрт на 1,5 милиони пациенти глобално. Важно…