Почетна » Блог » Хронични заболувања » 4 можни виновници за мистериозната хронична кашлица

4 можни виновници за мистериозната хронична кашлица

Сподели

Понекогаш кашлицата може да се задржи подолго време и да предизвика непријатно чувство. Постојаната кашлица која се јавува без некоја јасна причина пулмозлозите ја нарекуваат „мистериозна кашлица“ или хронична и идеопатска кашлица.

Околу 10% до 20% од популацијата во некој период од животот имале кашлица која траела повеќе од 8 недели. Оваа кашлица е хронична и може да биде многу непријатна и фрустрирачка.

Кога кашлицата трае повеќе од три недели, треба да посетите доктор.

Еве неколку причини за мистериозна кашлица:

1. Астма.

Многу луѓе не знаат дека астмата најчесто се манифестира преку кашлање.

2. Проблеми со горните дишни патишта.

Растечениот нос и чешањето на очите можат да предизвикаат постојана кашлица. Пробајте со антихистамини препишани од доктор и спрееви за нос, користете развлажнувач за воздухот и туширање пред спиење со цел да ги отстраните потенцијалните алергенси и да се заштитите од кашлицата за време на спиењето.

3. Гастроезофагеална рефлуксна болест (ГЕРБ).

Желудочните киселини најчесто се поврзуваат со ГЕРБ, но една студија вели дека 75% од пациентите кои страдаат од кашлица предизвикана од ова заболување, немаат симптоми на враќање на желудочни киселини.

4. Идиопатска кашлица.

Околу 40% од луѓето со хронична кашлица спаѓаат во категоријата идиопатска кашлица, што значи дека причината за тоа не е позната.

Најди доктор Закажи преглед Контакт