Најважните факти за дијабетесот

Сите типови дијабетес можат да доведат до компликации на различни системи и органи. Честопати компликациите се и животозагрозувачки. Во 2012 година дијабетесот се посочува како директна причина за смрт на 1,5 милиони пациенти глобално. Важно…

Дeведесет проценти од пациентите со лупус се жени

Лупус се јавува кога имунолошкиот систем не функционира нормално. Оваа абнормална активност на имунолошкиот систем предизвикува оштетување на ткивата. Доколку не се дијагностира на време и не се лекува соодветно, може да дојде до оштетување…

Победете ја несоницата

Многу луѓе имаат проблеми со заспивањето, често се будат и не се одморени. Можете со часови да гледате во таванот и да не заспиете. А следниот ден сте уморени, ненаспани, нервозни и напнати. Несоницата е…

Дали да вежбате со настинка и грип?

Дојде периодот на настинки и грип. Доколку сте настинале и се прашувате дали да продолжите со тренингот, одговорот е не! Но, секако, не ја заборавајте оваа добра навика. Веднаш стопирајте со тренингот доколку сте настинати.…

Спречете ја настинката и зајакнете го имунитетот!

Есента е годишното време на вирусите. Тие постојано демнеат и ги напаѓаат оние кои имаат послаб имунитет. Седењето долги часови во затворени простории не можеме да го избегнеме, но затоа можеме максимално да се заштитиме.…

Грип или настинка

И грипот и настинката можат да ве направат да се чувствувате мизерно. Но, можат да бидат предизвикани од различни причинители и места. Експертите подолу ни објаснуваат како да ги разликуваме. Грип Виновник 2 типа на…

4 можни виновници за мистериозната хронична кашлица

Понекогаш кашлицата може да се задржи подолго време и да предизвика непријатно чувство. Постојаната кашлица која се јавува без некоја јасна причина пулмозлозите ја нарекуваат „мистериозна кашлица“ или хронична и идеопатска кашлица. Околу 10% до…

Препознајте ја мигрената

Мигрената е една од најчестите видови главоболки која се јавува периодично. Истражувањата покажуваат дека од овој вид главоболка страда 20 проценти од популацијата.  Честотата е различна во различни климатски делови, а зависи од возраста, полот…