Причини за појава на карцином на дојка

Причината за појавата на ова заболување сѐ уште не е позната. Докторите велат дека карциномот на дојка се јавува кога некои клетки почнуваат да растат абнормално. Овие клетки се шират многу побрзо од здравите и…

Топ храна за борба со канцерот

Факт е дека не постои конкретна храна која може да ве заштити од канцер. Но, сепак, добра комбинација од неколку видови здрава и разновидна храна и тоа како може да направи разлика. Потрудете се за…

Неколку факти за ракот на белите дробови

Ракот на белите дробови е водечка причина за смртност споредено со  другите карциноми. Ова е еден од најподмолните малигни тумори бидејќи симптомите се јавуваат кога болеста е во поодмината фаза, кога и шансите за излекување…

Кога ви е потребен скрининг за карцином на…

Најновите истражувања во врска со скринингот за карцином на матка велат дека жените под 21 година не треба да прават никакви испитувања за карцином на матката бидејќи параметрите на тестовите, меѓудругото, се базираат на сексуалната…

Сте ја победиле битката со канцерот?

Доколку сте го победиле канцерот, треба да прославите. Но, она што многу лица кои се излекувале не го знаат е дека 25 % од луѓето кои преживеале некаков карцином подоцна во животот развиваат метастази на…

Неколку факти за малигните болести

Современата медицина, како и употребата на врвната медицинска апаратура овозможуваат рано откривање на малигните болести. Од особена важност за успешно лекување е и раната дијагноза. Токму поради овој факт, раната дијагноза на малигните болести е…

Што треба да јадете кога имате карцином на…

Храната е важен фактор кој нè штити или го зголемува ризикот од болести. Но, што треба да јадете доколку ви е дијагностициран карцином на дојка. За време на терапијата запомнете ги овие четири совети за…

3 Совети кои ќе ви помогнат во рано…

Еве една вистина: доколку рано го откриеме и дијагностицираме карциномот, може да спасиме безброј животи. За пример ќе го земеме карциномот на дебелото црево. На полипите им се потребни повеќе од 10 години да преминат…