Д-р Муратовска: ПЕТ/КТ е прецизна техника со која…

ПЕТ/КТ испитувањата се прават кај онколошки болни и е особено корисна метода за дијагностика, за процена на стадиумот на болеста и нејзината напреднатост, за детекција на локални рецидиви и далечни метастази, процена на одговорот на…

ПУШАЧИТЕ СО ДВОЈНО ПОГОЛЕМИ ШАНСИ ДА ЗАБОЛАТ ОД…

Карциномот на мочен меур најчесто се јавува над 65 годишна возраст и се карактеризира со безболно крвавење од урината. Урологот д-р. Даниел Петровски од Клиничката болница „Аџибадем Систина“ појаснува дека внатрешната површина на мочниот меур…

ДОКОЛКУ СЕ ДИЈАГНОСТИЦИРА НАВРЕМЕ, ШАНСИТЕ ЗА ИЗЛЕКУВАЊЕ СЕ…

МРСНАТА ХРАНА И ПУШЕЊЕТО МОЖАТ ДА ПРЕДИЗВИКААТ КАРЦИНОМ НА ПРОСТАТА Доколку се открие навреме и со навремена терапија, карциномот на простата може да биде излекуван во 98% од случаите. Во Клиничката болница „Аџибадем Систина“ дијагнозата…

Радиотерапијата во третманот на малигните заболувања

Во Клиничката болница „Аџибадем Систина“ во третманот на пациентите со малигни  заболувања е вклучен мултидисциплинарен тим на лекари со цел обезбедување индивидуален третман за секој пациент. Карцином на дојка е најчест вид на малигно заболување…

МЛАДИТЕ МАЖИ СО ПОГОЛЕМ РИЗИК ОД КАРЦИНОМ НА…

Карциномот на тестиси најчесто се јавува кај младата популација, кај мажи на возраст од 18 до 35 години, но на удар се и постарите. Урологот д-р Даниел Петровски од Клиничката болнциа „Аџибадем Систина“ вели дека…

И МАЖИТЕ МОЖАТ ДА ЗАБОЛАТ ОД КАРЦИНОМ НА…

Генетските предиспозиции се клучни за појава на карцином на гради кај посилниот пол. Дури 30% од мажите со карцином на гради имаат семејна историја на ова заболување.Најчести ризик фактори за појава се неспуштени тестиси или…

Индивидуален пристап во лекувањето и психолошка поддршка во…

Индивидуален пристап во лекувањето и психолошка поддршка во борбата со канцерот на дојка Во Клиничката болница „Аџибадем Систина“ пациентите со карцином на дојка може да добијат комплетен третман кој вклучува оперативен зафат и постоперативна терапија…

Канцерот и исхраната

Според најновите истражувања, неправилната исхрана е одговорна за речиси 1/3 од вкупниот број на малигни заболувања, па затоа вниманието кон овој ризик фактор се наметнува како еден од важните сегменти во третманот на пациентите со…