ДИЈАГНОСТИЦИРАЈТЕ ГО НАВРЕМЕ – КАРЦИНОМОТ НА ДОЈКА МОЖЕ…

Во Клиничката болница „Аџибадем Систина“ дијагнозата ја добивате за најмногу 4 дена. За пациентите се грижи врвен експертски тим, а прегледите се извршуваат со најсовремени апарати. Малиот карцином на дојка може да се излечи, додека…

Што е зрачна терапија?

Зрачна терапија е техника при којашто се користи високо ниво на енергија, X-зраци кои ги убиваат клетките на карциномот. Изворите на зрачењето може да бидат надворешни каде Х-зраците се насочуваат на карциномот; или, внатрешни (од…

Лекување со радиоактивен јод

Радиојодната терапија е постапка на лекување на одредени болести на тироидната жлезда со радиоактивен јод I-131. Д-р Лилјана Муратовска, специјалист по нуклеарна медицина, објаснува дека терапијата со радиоактивен јод I131 е нуклеарно медицинска процедура за…

ИМУНОТЕРАПИЈА НОВА НАДЕЖ ВО ТРЕТМАНОТ НА МАЛИГНИТЕ ЗАБОЛУВАЊА

До неодамна најчесто користени третмани во лекувањето на малигните заболувања беа хирургијата, хемотерапијата и радиотерапијата. Но многу често при користење на хемотерапијата како избор на третман сведоци сме на изразени несакани секундарни ефекти на ниво…

Д-р Џенгис Јашар: Kанцерот не е ништо друго…

„Секој од нас интуитивно знае што е најдобро за неговиот организам, а кога ќе се направи тест за интолеранција на храна обично излегува дека токму онаа храна која интуитивно сме ја одбивале е таа на која нашиот…

IMRT – радиотерапија со модулиран интензитет

Еден од главните модалитети на акцелераторот TROLOGY, со кој располага Центарот за онкологија и радиотерапија во „Аџибадем Систина“ е (IMRT) интензитет модулирана радиотерапија. Д-р Дева Петрова, онколог, вели дека благодарение на оваа техника, квалитетот и…

Не игнорирајте ги безболните грутки

Саркомот е вид карцином на сврзното ткиво. Во рана фаза нa болеста не се манифестира со симптоми. Се јавува како безболна грутка, најчесто на екстремитетите. Како саркомот расте, прави притисок на соседните органи, ткива, нерви…

ПЕТ-центарот во „Аџибадем Систина“ е зрак надеж за…

Овој ПЕТ-центар е единствен во Македонија и во регионот и дава врвна грижа по строги светски стандарди. ПЕТ/КТ е најефикасна техника за снимање која се користи за поставување дијагноза, за одредување на стадиумот на болеста,…