БОЛКИ ВО НОЗЕТЕ АЛАРМ ЗА ПРОБЛЕМ СО ЦИРКУЛАЦИЈА…

Перифернaта артериска болест е растечки феномен во светски рамки. Се проценува дека од оваа состојба страдаат 27 милиони луѓе во Европа и Северна Америка, а жените се први на удар. Станува збор за чест циркулаторен…

Кифоза – честа последица на нагло растење на…

Кифозата или подгрбавеноста е зголемување на кривината во градниот дел од ’рбетниот столб. Посебно е воочлива при седење и ја следи завиеност на обете рамења нанапред. Често е последица на наглото растење на децата, лоша…

ПРВА ПОМОШ ПРИ СКРШЕНИЦИ

Првите сончеви зраци и топлото време се мамец малите палавковци слободното време да го поминуваат надвор. Возењето велосипед или ролерки, играњето со топка, трчањето се само дел од нивните омилени активности, но нивната безгрижна игра…

Внимателно на снегот

„Ако имате скршеница, по падот нема да можете да станете и згазнете со ногата или да ја движите раката. Доколку станете и продолжите да одите без проблем или без проблем можете да ја движите раката,…

Имобилизација и транспорт кај најчестите трауми

Секојдневно сме сведоци на повредени во сообраќајни незгоди, незгоди при спорт, незгоди при планинарење, незгоди при секојдневните активности во домот и на работното место. Често при тие повреди доаѓа до повреди – фрактури на коскените…

Хируршки третман на повторувачка нестабилност на рамениот зглоб

Повторуваната луксација (исчанчување) на рамениот зглоб е честа повреда, настанува како последица на траума и најчесто анатомски дефицит (недоразвиеност или дефект од повторувачки повреди) на одредени структури на рамениот зглоб. Во најголем процент случаи се…

Електромионеврографија златен стандард во третманот на невромускулни болести

Електромионервографија (ЕМНГ) е процедура што се состои од два ентитети, ЕМГ- електромиографија, служи за испитување на електричната активност на мускулите и ЕНГ- електроневрографија со која, пак, се испитува електричната активност на нервите. Невролозите д-р Милчо…

Рехабилитација по вградена протеза на колк и колено

Улогата на физиотерапевтот во болничка установа има витално значење, без разлика дали се работи за пациент со полесна или потешка хируршка интервенција. Влатко Илиески, одговорен физиотерапевт и специјалист по кинезитерапија, вели дека од исклучителна важност…