Рехабилитација по вградена протеза на колк и колено

Улогата на физиотерапевтот во болничка установа има витално значење, без разлика дали се работи за пациент со полесна или потешка хируршка интервенција. Влатко Илиески, одговорен физиотерапевт и специјалист по кинезитерапија, вели дека од исклучителна важност…

Метастатски карцином на коски

Коските, белите дробови и црниот дроб се најчестите органи каде што се шират клетките на карциномот, односно каде што метастазираат. Три до четири случаи на метастази во коските се резултат на тумори во дојки, простата,…

Скен на коски со најсовремена спект гама камера

Скен на коски претставува специјализирана нуклеарно-медицинска процедура за идентификување на регии на метаболни коскени промени. Д-р Лилјана Муратовска, специјалист по нуклеарна медицина објаснува дека со ова испитување се прикажуваат аспектите на коскениот метаболизам или коскеното…

Болка во рамо

Долготрајното седење во канцеларија пред компјутер влијае на вашите мускули. За да ги спречите и превенирате грчевите или болките, консултирајте се со вашиот лекар кој ќе ви предложи едноставни вежби за истегнување кои можете да…

Болки во раст

Понекогаш се случува мало дете (обично кога расте брзо) одеднаш да почувствува силна болка во нозете. Нема оток, нема црвенило, движењата се уредни, но детето кажува и покажува дека мускулите на нозете го болaт. Болката…

Остеопороза – „тивок крадец“ на коскеното ткиво

Остеопороза е заболување на коските што ги намалува густината и квалитетот на коскеното ткиво. Скелетот на пациентот со остеопороза станува подлoжен на скршеници кои може да се случат и при најмала траума или поголемо оптоварување…

Спондилоза – болест на современиот човек

Долгото и неправилно седење пред компјутер, дома или на работното место, често  предизвикува болка во грбот. Оваа болка е еден од најчестите здравствени проблеми и нема човек кој не се пожалил од неа. Read More

Скок во непозната вода парализира минимум едно лице…

Само еден скок во вода комплетно може некому да му го смени животот. Ова е реченицата со која трауматолозите ја почнуваат приказната за нивните пациенти кои, по тешки повреди на 'рбетниот столб, останале комплетно парализирани.…