Здрава кожа vs темен тен

Карциномот на кожата е најчестиот вид канцер. Овие типови канцер се појавуваат на површинскиот слој на кожата и лесно можат да се излекуваат доколку се откријат порано. Најсериозниот тип канцер на кожа е наречен малигнен…

Со еден чекор до бујна коса

Револуционерната FUE метода е златен стандард во светот за решавање на проблемот со ќелавоста. Оваа интервенција за трајно излекување на ќелавоста за прв пат во земјава е направена во Клиничката болница „Аџибадем Систина“. За сѐ…

Избришете ги брчките од вашето лице

Брчките на кожата најчесто се првиот знак на стареење или, пак, знак дека вашата кожа реагира на надворешните фактори. Нивната појава не може да се спречи, но со правилна грижа и нега на кожата, нивното…

Шест чекори до помлад изглед

Многу често им завидуваме на оние кои изгледаат неколку години помлади од што се. Верувале или не, но со помош на современата технологија и знаењето на стручните медицински лица процесот на стареење може да се…

Интервју д-р Андреј Петров: За секоја промена нa…

Месец мај според медицинскиот „календар“ се смета за месец за одбележување на свеста кај населението за меланом. За таа цел поразговаравме со доц. д-р Андреј Петров, дерматовенеролог во Клиничката болница „Aџибадем Систина“. Тој ни укажа…

Промена на бенките аларм за меланом

Кај околу 50% од луѓето во текот на животот барем еднаш се развила некоја претканцерогена промена на кожата, a истражувањата покажуваат дека 70% од луѓето не ги препознаваат предупредувачките знаци. Меланомот е најтешкиот облик на…

Студеното време ја старее кожата

Ветерот, честата изложеност на ниските температури и студениот воздух значително го забрзуваат процесот на стареење на најголемиот орган на телото. Во овој период д-р Андреј Петров советува да се заштитат деловите на кожата кои се…

Како да ја негувате сувата кожа во зима

Сува кожа е проблем со кој се соочува голем дел од луѓето, но зошто најчесто сувата кожа се јавува во зима? Ладното време и ветерот може да ја влошат состојбата на вашата кожа, која и…