Микрохируршки третман на лумбална дискус хернија

Дисектомија е хируршка процедура со која се отстранува оштетениот дел од дискусот. Ова оштетување предзвикува иритација и притисок врз околните нерви, па пациентите чувствуваат болка, вкочанетост или слабост. Симптомите може да се појават во пределот…

Аневризма на мозок

На местата каде се делат големите крвни садови во мозокот може да постојат „темпирани бомби“ аневризми, кои никогаш не се знае кога ќе „експлодираат“. Аневризмите или проширената артерија најчесто се вродени аномалии што може да…

Како да препознаете мозочен удар?

Мозочните удари се случуваат брзо и без најава, па симптомите се појавуваат одеднаш и без предупредување. Тој е е 5-та водечка причина за смртност, на секои 4 минути умира по едно лице. Настанува кога ќе…

Невромониторинг за безбедна операција

Невромониторинг е процедура за следење на функционалната состојба на мозокот, рбетниот мозок, периферните нерви за време на хируршки интервенции. Д-р Милчо Демерџиев, невролог во Клиничката болница „Аџибадем Систина”, објаснува дека целта на невромониторингот е да…

Невралгија – болка како последица на оштетен нерв

Невралгијата е мошне силна и неподнослива болка која е понекогаш придружена со отрпнување на дел од лицето или телото. Овој тип болка настанува како последица на директно оштетување на нервот. Во зависност од тоа кој…

Невромониторинг за безбедна операција

Невромониторинг е процедура за следење на функционалната состојба на мозокот, `рбетниот мозок и периферните нерви за време на хируршки интервенции. Д-р Милчо Демерџиев, невролог, објаснува дека целта на невромониторингот е да се следи функцијата на…

Паркинсонова болест

Пaркинсонова болест претставува заболување на мозокот што се манифестира со постепено губење на одредени нервни клетки во мозокот, што доведува до нарушување во движењето и моторните активности.  Д-р Милчо Демерџиев, невролог, објаснува дека Паркинсоновата болест…