Рехабилитација кај мултипна склероза

Рехабилитацскиот процес има за цел да ја одржи и подобри функцијата на телото. Од моментот на поставување на дијагнозата се спроведува едукација и третман со кој се унапредува здравјето и се подобрува кондицијата, се намалува…

Здрав `рбет и превенција на деформитети кај децата…

Уште само неколку дена до почетокот на новата учебна година. Пред да ги купите новите обувки и училишниот ранец на вашето дете прочитајте ги стручните совети на д-р Маја Каличанин Марковска, ортопед во „Аџибадем Систина“. …

Губење на меморијата – расеаност или сериозно нарушување?

Се пронаоѓате ли во речиси секојдневното прашање - каде ги оставив клучевите од автомобилот или очилата. Експертите велат дека тоа е сосем нормално. Сте се запрашале ли во кои случаи станува збор за сериозно нарушување…

Мултипна склероза

Мултипна склероза е хронично заболување на централниот нервен систем при коe доаѓа до оштетување на белата супстанца, мијелин, во мозокот и `рбетниот мозок со што се нарушува спроведувањето на нервните импулси. Во подоцнежна фаза доведува…

Како да ги ублажите симптомите на мигрената

Мигрената е еден од најчестите видови главоболка која се препознава со интензивна пулсирачка болка, која обично е посилна од едната страна на главата. Болката е толку силна што може да ги попречи секојдневните активности и…

Крварења во мозокот

Мозочните крварења опфаќаат  8 -13% од сите мозочни удари, но затоа пак имаат највисок морталитет (смртен исход) околу 62%. Карактеристично за ваквиот тип крварење е фактот дека кај 50% од преживеаните се јавува траен инвалидитет.…

Хемивертебра

Хемивертебра е вид на вродена аномалија што се јавува како резултат на недостиг на формирање на половина прешлени од `рбетниот столб. Најчесто едната половина од `рбетниот прешлен  е делумно или целосно развиена, додека другата изостанува.…

Храна добра за мозокот на децата

Како децата истрчуваат од училишните клупи и се префрлуваат на нивните домашни активности, така се зголемува активноста на нивните мозоци и тие драматично растат и се менуваат. Овие години се критични за развојот на мозокот,…