Искривување на ’рбетот- болест на денешните деца

Дали тешката училишна чанта е преголем товар за првачињата? Колку седењето со часови пред компјутер е "здраво" за ’рбетниот столб? Ова се прашања на многу родители, што е причина повеќе да ве запознаеме со искривувањата…

Кога болката во ’рбетот е посериозна од самиот…

Имате болки во долниот дел на грбот. Грчеви ви ја „убиваат“ ногата. Имате чувство дека некој  ве боде со игли. Кога ги имате овие симптоми, најверојатно, имате проблем со ’рбетот. Кога најчесто се сомневаме во…

Како да го заштитите грбот при посета на…

Колку лудата железница  може да биде опасна за вашиот ’рбет? Некои луди железници можат да му наштетат на вашиот ’рбет. Но, со мала подготовка можете да уживате во забавата, а притоа да ја минимизирате можноста…

5 факти за сколиозата кај децата

Сколиозата кај децата е сè почеста во последно време. Огромен број деца се соочуваат со искривувањата на ’рбетниот столб, кои се најчесто предизвикани од тешките училишни чанти и неправилното седење во училишните клупи. Еве 5…

5 совети кои ќе ви помогнат да го…

Околу 90% од светската популација во некоја фаза од животот има проблеми со ’рбетот. Доколку посветите малку грижа за своето здравје можете многу да си помогнете и да ги намалите шансите за посериозни нарушувања и…

Како да препознаете мозочен удар?

Мозочниот удар е една од најчестите причини за смрт во светот. Оваа состојба е резултат на прскање или блокирање на крвен сад во мозокот, и ако не се лекуваат, клетките во мозокот умираат. Доколку ги…

Повреди на главата

Повредите на главата претставуваат голема група повреди кои се со висок процент на смртност. Овој вид трауми се особено значајни бидејќи може да доведат до инвалидитет и сериозни ментални нарушувања на личноста. Бројот на повреди…

Внимавајте на ’рбетот

Она што ги одделува овие повреди од другите се тешките, често и трајни последици кои ги оставаат, како директно врз физичкото и психичкото здравје на повредениот така и врз неговото семејство и општеството во целина.…