Нерегуларностите во циклусот треба да се испитаат

Здраво, Имам 41 години, редовно на контроли сè беше во ред. Пред една година почнаа климактерични тегоби, некој месец имам некој не. Имам родено две дечиња со нормални бремености и нормално породување. Но, сега имам краварење…

Missed abortion

Прашање: Мајка сум на здраво дете од 4 години.Во 2013, втор пат останав бремена и бевме многу срекни со сопругот. Еднавечер ненадејно прокртварев. Следниот ден отидов на лекар кој констатираше missed abortus во 15 недела.…

Ревматоиден артритис и преглед на стоматолог

Прашање: Имам 66 години, a 4 години боледувам од ревматоиден артритис. Користам „метатраксант” од 2,5 мг 3 таблети еднаш во неделата. Имам проблем со забите, но поради терапијата, не знам дали можам да ги извадам…

Хистеросалпинографија (HSG)

Прашање: Сите резултати ми се уредни што ги спремам за вештачко оплодување. Треба да снимам јајцеводи. Me интересира дали висока ЅЕ 30/58 е проблем за снимање, а таа се должи на ревматоиден фактор (IU/ml) 19…

Бели дамки на ноктите

Прашање: Ha ноктите ми се појавуваат бели облачиња. Зошто е тоа така и што би требало да правам? Одговор: Општо прифатено мислење за настанување бели дамки на ноктите е намален калциум, што всушност претставува мит.…

Пренатални заби

Прашање: Моето дете е родено со пренатален заб (2 долу). Млечен заб на тоа место досега не е израснат сега има три. Дали на тоа место ќе се појави траен заб или и понатаму ќе…