ОБРНЕТЕ ВНИМАНИЕ НA НАЈЧЕСТИТЕ СИМПТОМИ НА НИЗОК КРВЕН…

Нискиот крвен притисок или хипотензија не е секогаш лесно да се препознае и најчесто кај некои луѓе дури и не предизвикува никакви очигледни симптоми. Сепак, понекогаш нискиот крвен притисок може да биде опасен по живот,…

ВО „АЏИБАДЕМ СИСТИНА“ УСПЕШНИ КАРДИОХИРУРШКИ ОПЕРАЦИИ КАЈ КОВИД-ПАЦИЕНТИ

ПОЈАВАТА НА ТРОМБ Е ЕДНА ОД НАЈЛОШИТЕ ПОСЛЕДИЦИ ОД КОРОНАВИРУСОТ Ковид -19 е сериозно заболување, а досега не се откриени сите детали за болеста. Кај некои луѓе вирусот не предизвикува никакви манифестации, кај други прави…

ОД АКНИ НА ЛИЦЕТО ДО ОПЕРАЦИЈА НА СРЦЕ…

Деветнаесетгодишник од Кавадарци заздравува добро по операцијата на срцето која му беше изведена во Клиничката болница „Аџибадем Систина“. Млад човек стаса на операција поради навидум безопасна ситуација. Сепак исходот е добар, раскажува проф. д-р Александар…

ВО „АЏИБАДЕМ СИСТИНА“ ДИЈАГНОЗА И ТРЕТМАН НА СРЦЕВА…

Позитивни резултати дава мултидисциплинарниот пристап во лекувањето на деца со срцеви мани, кој почна да функционира во Клиничката болница „Аџибадем Систина“ откако се воспостави Одделот за детска кардиохирургија. Посебна предност на пристапот е што експерти…

ВИСОКИОТ ПРИТИСОК ПРИЧИНА ЗА СРЦЕВ УДАР, ПРОБЛЕМОТ СÈ…

Билион луѓе во светот имаат проблем со висок крвен притисок, а очекувањата се до 2025 година оваа бројка да порасне за 50%. Податоците покажуваат дека само една третина од нив се лекуваат, а добро регулиран…

ЛИЦАТА СО ХРОНИЧНИ И СРЦЕВИ ЗАБОЛУВАЊА НА УДАР…

Хронично болните лица и кардиолошките пациенти се повеќе изложени на ризик од коронавирусот Ковид-19. Препораките од кардилозите се доследно почитување на препораките на здравствените власти, колку што е можно повеќе да бидат изолирани од потенцијално…

Д-р Ендер Одемиш, детски кардиолог: Влегувам во тимот…

Во „Аџибадем Систина“ се формира тим од десетмина доктори кардиохирурзи, кардиолози, интернисти, анестезиолизи, перфузионисти и педијатри за кардиолошки интервенции кај деца, кој ќе го водат д-р Одемиш и д-р Владимир Чадиковски. „Аџибадем Систина“ има цел…

Се наследуваат ли срцевите болести?

Атеротромбозата како главна причина за болест на кардиоваскуларниот систем веќе не се смета за болест само на развиениот свет. Истата е присутна насекаде во светот и во сите социо-економски сталежи. Д-р Снежана Мешкоска Бонгард, кардиолог,…