Проблемите со бубрезите го оштетуваат срцето

Хроничната бубрежна болест е „тивок“ убиец. Во почетен стадиум болеста нема симптоми, додека во крајниот стадиум на болеста потребно е лекување  со дијализа и трансплантација на бубрег. Секое нарушување во работата на бубрезите го зголемува…

2000 Македонци годишно имаат срцев удар

Дали знаете да ги препознаете симптомите? Ниеден срцев удар не е ист. Некој кој имал срцев удар може да има повторно, но со сосема различни симптоми. Првите знаци и симптоми се разликуваат кај секој пациент.…

Што значат мастите во крвта

На редовните лабораториски анализи докторот ви вели имате холестерол или покачени масти во крвта. Веднаш ви се јавуваат безброј прашалници дали е опасно и што да правите. Ви даваме одговор на најчестите прашања за холестеролот.…

Срцев удар

Неочекувани ризик фактори на срцев удар Најдобриот начин за да го одржите здравјето на вашето срце е преку избалансирана и здрава исхрана, вежби и доколку е неопходно, лекови препишани од доктор. Но, постојат одредени ризик…

9 најчести прашања за високиот крвен притисок

Многумина од нас не се свесни дека имаат покачен крвен притисок бидејќи немаат тегоби и никогаш не го измериле крвениот притисок. Голем дел од нив прв пат дознаваат кога ќе се јават последиците како: срцев…

5 причини зошто повозрасните лица со срцеви проблеми…

Вежбањето е корисно за сите возрасти, особено зa пациентите со срцеви проблеми. Ова се петте главни причини зошто повозрасните лица треба да вежбаат: 1. Оптимизирајте го здравјето на вашето срце Редовни кардиоваскуларни вежби комбинирани со…

Пушење цигари

Истражувањата покажуваат дека пушењето цигари е одговорно за околу една петтина од сите смртни случаи предизвикани од срцеви болести. Пушачите имаат два до четири пати поголем ризик од болести на кардиоваскуларниот систем и околу 70…

Проширени вени, естетски и здравствен проблем

Доаѓа летото. Време е да ги откриете нозете. Но за многумина ова преставува голем проблем поради проширените вени. Зголемени, извиткани и болни површни вени се последица на ослабени и нефункционални венски клапи. По правило тоа…