Интервју со д-р Марјан Димитровски, кардиолог – Кардиоваскуларните…

Зошто сè почесто се зборува за кардиоваскуларните заболувања и зошто е зголемен трендот на нивна појава? Кардиоваскуларните болести се болести на срцето и на циркулаторниот систем  и според клиничките манифестации може да се поделат како…

проф. д-р Александар Николиќ: Со вградувањето на вештачко…

“Вградувањето на вештачко срце е голем чекор за македонската кардиохирургија и целиот здравствен систем воопшто. Сега отвораме простор и други пациенти да добијат вештачко срце, што ќе им го продолжи животот додека не најдат донор…

TAVI – замена на срцевиот залисток без рез

TAVI е една од најновите кардиохируршки интервенции со кои се заменува оштетениот аортен залисток без да се отвори градниот кош. Тоа за пациентот значи пократок болнички престој, побрзо заздравување и минимална можност за компликации. По…

Што се случува во нашето тело при покачен…

Хипертензија или висок крвен притисок преставува голем здравствен проблем. Најчесто се јавува кај повозрасната популација, но со модерниот начин на живот, исхрана, стрес сè почесто од оваа болест заболуваат помладите. Што предизвикува хипертензијата? Нормалниот крвен…

Магнезиум за здраво срце

Калиумот е важен за здравјето на мускулите, но дали знаете дека магнезиумот е важен за здравјето на срцето? Тој е есенцијален минерал кој помага и за здравјето на коските, нервите и мускулите, како и за…

Реконструкција на митрален залисток

Долги години вградувањето вештачка протеза беше најприменуваната метода во хируршкиот третман на заболениот митрален залисток. Проф. д-р Александар Николиќ, кардиохирург, вели дека денес светските кардиохируршки центри сè повеќе преферираат реконструкција (поправка) на залистокот како суверена…

Интервју: Проф. Д-р Небојша Тасиќ – Кардиолог: И…

Кардио-васкуларните проблеми се модерна болест на денешницата, а жените, особено во периодот на пост-менопауза се изложени на поголем ризик од срцев и од мозочен удар. Во Клиничката болница „Аџибадем Систина“ минатата недела беше отворен првиот HISPA центар…

Бајпас операција премостување на стеснети крвни садови

Во групата на ризик-фактори кои зависат од нас се вбројуваат пушењето, дијабетот, дебелината, седечкиот начин на живот, стресот. Кардиоваскуларните заболувања, a посебносрцевите заболувања и мозочниот удар сена прво место како причинители за смртност и инвалидитет…