Почетна » Блог » Срце и васкуларно здравје » Проблеми со тироидната жлезда

Проблеми со тироидната жлезда

Сподели

Дали поголем дел од денот чувствувате умор? Покрај тоа сте испотени и нервозни, имате зголемена телесна тежина, грозница или ви опаѓа косата… За овие проблеми може виновна да биде тироидната жлезда. Оваа жлезда, која регулира многу процеси во телото, може да предизвика многу здравствени проблеми. Овие појави се особено чести кај жените бидејќи тие имаат поголем ризик фактор од заболувања на тироидната жлезда.

Тироидната жлезда е една од поголемите жлезди во човечкото тело и се наоѓа во предниот дел од вратот. Таа се состои од два дела(лобуси) поврзани со еден по тесен дел(истмус). Името го добила од грчкиот збор штит поради изгледот и функцијата. Оваа жлезда учествува во контролата на метаболизамот и терморегулацијата, ја одредува осетливоста на телото кон другите хормони. Игра многу битна улога во детството, во растот и диференцирањето на многу ткива.

Необјаснета промена во тежина е еден од најчестите знаци за растројство на тироидната жлезда. Зголемување на телесната тежина може да биде сигнал за ниско ниво на тироидните хормони, состојба наречена хипотироидизам. Спротивно на тоа, ако тироидната жлезда произведува повеќе хормони отколку што телото има потреба, можете да изгубите тежина неочекувано. Ова е познато како хипертироидизам.

Отокот или проширувањето во пределот на вратот е видлива индикација дека нешто не е в ред со тироидната жлезда. Гушавоста може да се појави при појава на хипотироидизам или хипертироидизам. Понекогаш отоците во пределот на вратот може да резултираат од карцином на тироидната жлезда или нодули, грутки, кои растат во тироидната жлезда.

Тироидните хормони влијаат на речиси секој орган на телото и може да влијаат на работата на срцето и да бидат причина за брзо отчукување. Луѓето со хипотироидизам може да забележат дека нивното срце побавно отчукува, додека кај луѓето со хипертироидизам се појавува забрзување на отчукувањето на срцето. Нарушената функција на тироидната жлезда може да предизвика и зголемен крвен притисок.

Нарушувањата на штитната жлезда можат да имаат значително влијание врз вашето ниво на енергија и расположение. Хипотироидизам има тенденција да се направи луѓето да се чувствуваат уморни, слаби и депресивни. Хипертироидизам, пак, може да предизвика вознемиреност, проблеми со спиењето и раздразливост.

Губењето на косата, жештините во телото или, пак, постојаното чувство на студ се знаци дека тироидните хормони се надвор од рамнотежа. Бидејќи промените во тироидната жлезда може да предизвикаат и промени во менструалниот циклус и расположението, симптомите понекогаш се помешаат со менопауза. Ако се сомневаме на проблеми со тироидната жлезда, преку крвна анализа може да се утврди дали вистинскиот  виновник е менопауза или растројство на тироидната жлезда – или, пак, комбинација од двете. Ако се сомневате дека имате симптоми за нарушување на работата на тироидната жлезда, прашајте го вашиот лекар за потребните анализи. Луѓето со симптоми или фактори на ризик треба почесто да прават тестови. Фамилијарна историја го зголемува ризикот од нарушување.

Доколку внимателно се погледнете во огледало може да забележите дали е зголемена вашата тироидна жлезда. Одете на доктор веднаш доколку видите испакнатина или грутка.

Ако вашиот лекар се сомнева за растројство на тироидната жлезда, крвната анализа може да помогне да се обезбеди дијагноза. Овој тест го мери нивото на стимулирачкиот хормон на тироидната жлезда (ТСХ). 

Најди доктор Закажи преглед Контакт