Хипоспадијата кај машките деца се забележува уште во…

Хипоспадија е една од најчестите аномалии кај машките деца и спрема статистиката, се смета дека едно на 150 машки деца се раѓа со хипоспадија. Среќа е што во денешно време, таа аномалија се препознава веднаш по раѓањето…

Дијабетес и оштетување на бубрезите

Една од многу честите компликации на дијабетесот е дијабетската нефропатија, болест што ги напаѓа бубрезите, се развива многу бавно и трае со години. Ова заболување претставува една од водечките причини за откажувањето на работата на…

Пенилни протези – Трајно решение за еректилна дисфункција

Пенилните протези се користат за постигнување и одржување на ригидност на пенисот со што се овозможува нормален сексуален однос. Основна индикација за вградување на пенилни протези претставува трајно губење на ерекција. Причини за еректилна дисфункција…

ХИПОСПАДИЈА – Вродена аномалија на урогениталниот систем

Хипоспадија е една од најчестите вродени аномалии на урогениталниот систем кај машките деца. Хипоспадијата се лекува хируршки меѓу 12 и 18-месечна возраст. Кај тешките форми на хипоспадија придружени со искривување на пенисот и неспуштени тестиси…

Интервју со проф. д-р Мирослав Ѓорѓевиќ светски уролог…

Што значи хипоспадија и зошто во последниве години е во забележителен пораст меѓу машките деца? Хипоспадија е една од најчестите вродени аномалии  кај машките деца и се јавува во просек кај едно машко дете во…

Каменчиња во уринарниот систем

Уринарните каменчиња се трето најчесто заболување на уринарниот тракт, по уринарните инфекции и болестите на простата. Најчесто се јавуваат кај мажите на возраст помеѓу 40. и 60. година. Тие се една од причините за појава на…