Карциномот на простата не дава симптоми во рана…

Европската уролошка асоцијација апелира дека појавата на карциномот на простата е во континуиран пораст. Во последните години таа достигнува до вредности од 214 дијагностицирани карциноми на простата на популација од 1000 мажи што значи дека…

Бубрежните заболувања почнуваат без симптоми

Појава на отоци на нозете, кои може да се прошират и по целото тело, покачен крвен притисок, слабост, повраќање, главоболки, болки во грбот.  Ова се симптоми на бубрежна болест. Болеста што ги напаѓа бубрезите се…

Хируршки третман на тумори на простата

Последната деценија во пораст се болестите на простата и преставуваат најчест здравствен проблем со кои се соочуваат мажите. Според светската здравствена организација 50-60 проценти од популацијата над 60 години имаат проблем поврзан со оваа жлезда.…

Жените почесто добиваат уринарни инфекции

Уринарната инфекција е всушност бактериска инфекција во уринарниот систем која може да го зафати мочниот меур, бубрезите и мочните канали. Дали имам ризик за појава на инфекција? На секој од нас во одрeден период од…

Причини за често мокрење во текот на ноќта

Честата потреба за уринирање во текот на ноќта може да биде поврзана со неколку состојби. Доколку имате потреба за уринирање повеќе од двапати за време на ноќниот сон и ако ова трае подолго време, можеби…

Со едноставни навики спречете создавање на бубрежни каменчиња

Бубрежните каменчиња се една од причините за појава на болка во бубрезите која се смета за една од најсилните болки (колики). Дури и лесното поместување на бубрежните каменчиња може да предизвика страшни болки кои многу…

Кога да посетите уролог?

Поттикнати од стравот и неизвесноста честопати свесно или несвесно го одложуваме прегледот на доктор. Бројни истражувања само ги потврдуваат фактите дека особено мажите е многу тешко да отидат на доктор дури и при појава на…

Вродени аномалии на бубрезите и уринарниот тракт кај…

Вродените аномалии на бубрезите и уринарниот тракт се присутни кај 0,5% бремени жени. Пренатална дијагноза и раните оперативни интервенции овозможуваат брзо решавање на аномалиите, но, сепак, тие се уште главна причина за откажување на работата…