НЕ ИГНОРИРАЈТЕ ГО ЗУЕЊЕТО ВО УШИТЕ СЕ ЈАВУВА…

Зуењето во ушите (тинитус) се објаснува како звучна сензација што вклучува зуење, ѕвонење, бучење, пиштење и тоа особено со високи фреквенции. Тинитусот е симптом, а не болест, но значително влијае на нормалното функционирање. Д-р Македонка…

Што се полипи во носот?

Носната полипоза е често заболување кое се јавува кај 1-4 % од населението, со тенденција на пораст. Се манифестира со појава на бенигни, безболни, меки гроздести формации кои ги исполнуваат носот и параназалните синуси. Најчести…

Воспаленото уво може да ви го уништи одморот

Летните месеци се период на годишни одмори, период кога сите уживаме во топлото време, а пливањето е една од нашите омилени активности. Преголемото количество влага во слушниот канал, во комбинација со малите гребнатинки на кожата…

Кохлеарни импланти – водич за родители

Секој родител сака неговото дете да се развие со цел негов потенцијал. Ако родителот открие дека неговото дете не слуша, делува поразувачки. Но, добра вест е што има решение. Со вистински третман рано во животот,…

НЕТРЕТИРАНИ БОЛЕСТИ НА УВОТО ПРИЧИНА ЗА ГУБЕЊЕ НА…

Голем број фактори може да бидат причина за губењето на слухот. Д-р Македонка Николова, оториноларинголог, вели дека постојат неколку типови на губитокот на слух: Проводна наглувост, која се базира на механички проблем со спроведување на…

Третман на воспалени крајници кај децата

Според д-р Александар Лазаревски оториноларинголог најчеста причина за отстранување на крајниците се повторувачки акутни воспаленија на грлото (клиничките насоки се пет или повеќе акутни воспаленија на крајниците во текот на една година) или хронични воспаленија…

Акутен синузит

Во текот на зимските месеци се зголемува бројот на акутни горнореспираторни инфекции. Акутното воспаление на синусите, придружено со назална опструкција, засилена секреција, кашлица, болка и покачена телесна температура, може битно да влијае врз вашата здравствена…

Стапедектомија – повторно враќање на слухот

Стапедектомија е хируршка процедура која се изведува во локална или општа анестезија, со помош на оперативен микроскоп. Д-р Владимир Јекиќ, оториноларинголог, објаснува дека современата стапедектомија има висока стапка на успешност од 90%. Оваа хируршка интервенција…