Имате главоболка, можеби се синусите

Синусите се коскени шуплини лоцирани помеѓу коските на лицето (фронтален синус, максиларен, етмоидален и сфеноидален). Најчеста причина за воспаление на синусите се инфекции или алергиска реакција. Кога синусите се воспалени тие создаваат повеќе слуз со…

Инфекција на уши

Доколку вашето малечко немирно спие, се држи за ушињата или ја зафрла главата при спиење, често се буди, понекогаш со врисок, можно е да се работи за воспаление на ушињата. Кај повозрасните деца, родителите понекогаш…

Имате вртоглавица? Проверете ја состојбата на внатрешното уво

Чувствувате дека сè околу вас се врти? Луѓето кои имаат вртоглавица опишуваат дека во тие моменти имаат чувство дека целиот свет се врти околу нив. Зошто имам вртоглавица? Една од најчестите причини за вртоглавица е…

Губење на слухот со годините

Иако можеби не го доживуваме премногу сериозно, губењето на слухот е една од  состојбите кои се причина за изолирање на личноста од социјалниот живот и секојдневните активности. Луѓето кои имаат нарушен слух најчесто се срамат…

Шесте главни улоги на вашиот нос

Заедно со устата и очите, носот е еден од највпечатливите елементи кои ги забележуваме кај луѓето. Со другите елементи го одредува визуелниот изглед на личноста. Покрај тоа што служи како влез за воздухот од надворешната…

Минимално инвазивни интервенции на штитната жлезда

Нодусите или јазлите во тироидната жлезда се едно од најчестите заболувања. Поголемиот дел од нив се безопасни и не предизвикуваат никакви проблеми. Меѓутоа, до 5% од нодусите без оглед на големината може да се карцином…

Холестеатом – најтешка форма на хроничен воспалителен процес…

Холестеатом претставува псевдотуморска формација која се создава во средното уво како последица на негово хронично воспалување. Патоанатомски, се работи за растечка „кромидеста“ формација, сочинета од слоеви (лушпи) на одлепен повеќеслоен плочест епител, населен со бактерии. Овој…

Блефаропластика – едноставно решение за недостатоците на очните…

Доколку изгледот на вашето лице ги издава годините кои ги имате, а скапата и квалитетна шминка не е моќна да ги сокрие аномалиите и уморот на очите, време е да ја вратите свежината и повторно…