Д-р Христовски: Работата со деца и рекреативното трчање…

Во пресрет на Скопскиот маратон разговаравме со д-р Антони Христовски, педијатар, кој е првиот член на тимот рекреативни тркачи на Клиничка болница „Аџибадем Систина“. Во својата професија меѓу дечињата е познат повеќе од 25 години,…

Навреме подгответе се за маратонското трчање

Маратонското трчање претставува една од најисцрпувачките спортски дисципини. Како и кај останатите спортови така и кај маратонот подготовките траат подолг период, со цел постигнување на подобри перформанси. За време на подготовката особено се внимава да…

Зошто треба да возите велосипед?

Пролетта е идеално време повторно да се вратите на старата навика и да возите велосипед. Овој совршен начин на рекреација одлично се справува со вишокот килограми, но ги затегнува и обликува мускулите. Рекреативното возење е…

Kако да изгубите килограми и во зима

Зимскиот период е познат по наталожување на килограмите, особено во празничните денови. Во овој период вообичаено имаме помалку желба за секојдневните активности, особено за рекреација. Но, за љубителите на зимските спортови рекреацијата во студените денови…

Зошто треба да пешачите

Пешачењето го намалува стресот, го подобрува расположението и ја подигнува самодовербата. Најчесто кога сме лути и нервозни, сакаме да излеземе од дома и да се смириме пешачејќи. И сигурно ви се случило по кратката прошетка…

Придобивките на ароматерапијата

Аромотерапијата е начин на лекување кој се применува за зачувување на здравјето и за превенција и лекување на болестите со помош на нежни движења при масирање со етерични масла. Есенцијалните етерични масла се биолошки активни…

Најчести повреди при скијање

Снежните падини се магнет за уживање за сите генерации. Оние што вистински го сакаат снегот, му се радуваат и уживаат во него. Но, пред да се препуштиме на зимските спортови треба прво да знаеме како…