Колку време да трае вашиот тренинг?

Денес многу луѓе обрнуваат внимание на својот изглед и тело. Сепак, оние кои се обидуваат да оформат и да ги зајакнат мускулите поминуваат часови и часови во вежбалниците. Доколку напорно работите на своето тело, а…

Неколку совети за вежбање во затворена просторија

Временските услови не секогаш дозволуваат вежбање во природа, па понекогаш вежбањето во затворена просторија е единствена опција. Но, тоа не треба да ве обесхрабри. Еве неколку идеи кои ќе ви го направат тренингот во затворена…

Истегнувајте се додека чувствувате дека можете

Земете длабок здив и допрете ги палците на нозете. Истегнувањето е добро за вашето тело и мозок. Истегнувањето треба да претставува неизбежен дел од вежбањето бидејќи го подобрува спектарот на движења, го намалува ризикот од…

Како да ја намалите телесната тежина без диета

Вклучете го тајмерот пред да почнете со оброкот Наместете го тајмерот на 20 минути и претворете се себеси во „бавен јадач“. Ова е најдобриот начин да загубите килограми без да бидете на диета. Планирајте го…

Аеробик во вода

Традиционалниот аеробик е познат веќе долги години. Тој ги комбинира ритмичките вежби за истегнување и зацврстување на телото. Но, неодамна се појави еден нов вид аеробик кој се изведува во вода, односно во базен. Познат…

Нормален ритам на срцето за време на вежбањето

Пред да се посветите на вежбање задолжително консултирајте се со својот лекар за тоа кој начин на вежбање најдобро ќе ви одговара  вам, односно на психо-физичката состојба на вашиот организам. Ќе наброиме неколку основни и…

Вежбајте пилатес

Пилатес вежбите го релаксираат човековиот ум поради совршениот начин на кој се осмислени и групирани, го нормализираат крвниот притисок, го намалуваат стресот. При тоа, тие воопшто не претставуваат макотрпна техника која предизвикува замор и болка.…

Тенисот – спорт кој го зајакнува телото, но…

Овој спорт се препорачува за одржување на кондицијата, силата и подготвеноста на телото. Ретко која спортска активност може истовремено и физички, ментално и емоционално да му користи на човекот. Многумина сметаат дека тенисот е спорт…