Хранливи вредности на јајцето

Јајцата се толку хранливи што многу често се нарекуваат и „мултивитамин на природата“. Содржат антиоксиданси и моќни нутритиенти, кои се храна за мозокот. Изобилуваат со витамини, минерали, висококвалитетни протеини, добри масти и хранливи материи. Едно…

ЗАЈАКНЕТЕ ГО ИМУНИТЕТОТ И НАМАЛЕТЕ ГО РИЗИКОТ ОД…

Во услови на пандемија на коронавирусот она што постојано се потенцира е дека треба да го подигнеме имунитетот со цел нашиот организам да може соодветно да се одбрани од вируси, инфекции и разни заболувања. Но,…

СО ПРАВИЛНА И ЗДРАВА ИСХРАНА ДО СИГУРНО СЛАБЕЕЊЕ

Покачената телесна тежина e навистина загрижувачки проблем, како во нашата земја така и во светски рамки. Многумина водат вистинска битка со цел губење на вишокот килограми. Но, најважно е да се тргне по вистинскиот пат…

КИНОА – ЖИТАРКА НА 21 ВЕК

Киноата (Chenopodium quinoa) претставува псеудо-житарка што потекнува од Андите, некои ја нарекуваат  „златно зрно“, а овој епитет се должи на нејзиниот исклучителен нутритивен состав. Нутриционистот Ана Антовска објаснува дека таа е богата со висок процент…

КАКО ДА ГО ДЕТОКСИЦИРАМЕ ОРГАНИЗМОТ?

Во периодот на зимата се внесува мрсна храна, газирани пијалаци, алкохол, како и слатки, кои можат да ни го нарушат здравјето, доколку не се внимава на количината на храна и пијалаци што се консумираат. Умереноста…

Нутритивно здрав оброк – намаз од индиски ореви

Појадокот е оброк што не треба да се прескокнува, без разлика на обврските. Овој оброк ни ја дава потребната енергија за извршување на сите дневни активности. Но, секој појадок не значи дека е и здрав.…

Дали навистина појадокот е најбитен оброк?

Има ли вистина во тоа дека појадокот е најбитниот оброк и дали е предуслов за добар почеток на денот? Нутриционистите тврдат дека добро избалансираниот оброк може да придонесе за квалитетен ден и добри резултати во…