/Јајцата и ризикот од срцеви заболувања

Јајцата и ризикот од срцеви заболувања

Сподели

Појадокот се уште се смета за најважниот оброк во денот.

Многу истражувања велат дека само луѓето со ризик од срцеви заболувања треба да внимаваат со јадењето јајца.

 

Колку жолчки неделно?

Доколку имате срцево заболување или висок холестерол, треба да бидете малку повнимателни. Најновите истражувања велат дека оваа група на луѓе треба да го органичат јадењето на 4 жолчки неделно.
Покрај тоа, белките се безбедни за јадење и одличен извор на протеин додека жолчката го има холестеролот и заситените маснотии кои бездруго треба да се избегнат. 

Разгледајте ги методите на готвење

Треба да внимавате на начинот на кој ги подготвувате јајцата. Доколку ги пржите, маслото кое го додавате само ќе ја зголеми дневната доза на заситени масти.

Готвење без масло е начинот кој треба да го преферирате.

• Варење

• Пржење во тавче со спреј за готвење

Треба да избегнувате посолување на јајцата со цел да го одржите нивото на натриум во храната. Само една лажица сол ги задоволува дневните потреби.