Исхрана по породување

Преубавото патување и доживување по доаѓањето на новиот член во семејството ќе ви биде многу полесно доколку добиете квалитетни и едукативни совети и препораки за правилна исхрана по породувањето. Така уживањето ќе биде целосно. Совет…

Авокадото го намалува холестеролот

Нутриционистите го класифицираат како храна која претставува вистинска нутритивна бомба. Дали сте знаеле дека содржи повеќе од 20 витамини и  минерали и состојки кои ја блокираат апсорпцијата на холестеролот во телото? Покрај тоа, содржи и…

За постот и здравата исхрана – Д-р Марјан…

Многу актуелна тема во последно време е здравата исхрана и здравиот начин на живеење. Во деновите кога се актуелни божиќните пости, кои се најдолги, заедно со велигденските, се наметнува прашањето дали постите се вклопуваат во…

Зајакнете го здравјето со протеини

Протеините, заедно со водата, се најважните супстанци кои се задолжени за одржување на сите клетки во нашето тело. Бидејќи протеинот подолго се вари, прави да се чувствувате сити: добри вести за луѓето кои се трудат…

Здравата храна за дијабетичарите е како тарапија

Здравствениот предизвик - дијабетесот - е предизвик и на современиот свет, поради што Светската здравствена организација континуирано потсетува дека ова заболување со својот епидемиски карактер е навистина значаен јавно-здраствен проблем. Воедно со се поголемата стапка…

Д-р Александра Хаџи-Димова – Изборот на здрави намирници…

Со диетологот д-р Александра Хаџи-Димова, од одделот за диетологија и нутиционизам на Клиничка болница „Аџибадем Систина“, разговаравме за правилната исхрана, нутриционистички принцип, за диетотерапија и за многу други важни аспекти кои што ги проучува диетологијата.…

Здрава и квалитетна храна за врвни спортски достигнувања

Храната обезбедува хранливи и заштитни материи непоходни за раст, развој и регенерација, но, исто така, храната е и внесена енергија во организмот која служи за одржување на животните функции и функциите за работа. Затоа, секој…

Општа слабост и замор – најчести симптоми за…

Витаминот Б12 ја зголемува енергијата, го подобрува целокупното здравје и помага побрзо да го намалите вишокот килограми. Има важна улога во создавањето на ДНК, нервните и крвните клетки. Од особено значење е за нормална функција…