Почетна » Некатегоризирано » Плодност – за време и по третманот со радиотерапија

Плодност – за време и по третманот со радиотерапија

Сподели

За жени

Ако веќе сте бремена или се сомневате дека сте бремена, известете го вашиот лекар пред почетокот на радиотерапијата. Не се препорачува за време на третманот да останете трудна бидејќи терапијата со зрачење може негативно да влијае врз плодот и неговиот развој. Зрачната терапија може да влијае на вашата идна плодност. Ако планирате да имате дете во иднина, зборувајте со вашиот доктор за можности за замрзнување јајце клетки.

За мажи

Зрачната терапија во областа на тестисите може да го намали бројот и функцијата на сперматозоидите, со што може да влијае на вашата идна плодност. Ако сте загрижени во врска со плодноста, треба да размислите за замрзнување сперма пред почетокот на третманот.

Најди доктор Закажи преглед Контакт