Радиотерапијата во третманот на малигните заболувања

Во Клиничката болница „Аџибадем Систина“ во третманот на пациентите со малигни  заболувања е вклучен мултидисциплинарен тим на лекари со цел обезбедување индивидуален третман за секој пациент. Карцином на дојка е најчест вид на малигно заболување…

МЛАДИТЕ МАЖИ СО ПОГОЛЕМ РИЗИК ОД КАРЦИНОМ НА…

Карциномот на тестиси најчесто се јавува кај младата популација, кај мажи на возраст од 18 до 35 години, но на удар се и постарите. Урологот д-р Даниел Петровски од Клиничката болнциа „Аџибадем Систина“ вели дека…

И МАЖИТЕ МОЖАТ ДА ЗАБОЛАТ ОД КАРЦИНОМ НА…

Генетските предиспозиции се клучни за појава на карцином на гради кај посилниот пол. Дури 30% од мажите со карцином на гради имаат семејна историја на ова заболување.Најчести ризик фактори за појава се неспуштени тестиси или…

Индивидуален пристап во лекувањето и психолошка поддршка во…

Индивидуален пристап во лекувањето и психолошка поддршка во борбата со канцерот на дојка Во Клиничката болница „Аџибадем Систина“ пациентите со карцином на дојка може да добијат комплетен третман кој вклучува оперативен зафат и постоперативна терапија…

Канцерот и исхраната

Според најновите истражувања, неправилната исхрана е одговорна за речиси 1/3 од вкупниот број на малигни заболувања, па затоа вниманието кон овој ризик фактор се наметнува како еден од важните сегменти во третманот на пациентите со…

Плодност – за време и по третманот со…

Ако веќе сте бремена или се сомневате во бременост, известете го вашиот онколог пред почетокот на радиотерапијата. Не се препорачува за време на третманот да останете трудна бидејќи терапијата со зрачење може негативно да влијае…

КАРЦИНОМ НА ДОЈКА – НАЈЧЕСТО МАЛИГНО ЗАБОЛУВАЊЕ КАЈ…

ГЕНЕТСКИОТ ФАКТОР, ЛОШАТА ИСХРАНА И СТРЕСОТ ПРИЧИНИ ЗА ПОЈАВА НА КАРЦИНОМ НА ДОЈКА Карциномот на дојка е најчестата причина за смртен исход од малигни болести кај женската популација. Постојат повеќе видови карцином на дојкa, но…

ДИЈАГНОСТИЦИРАЈТЕ ГО НАВРЕМЕ – КАРЦИНОМОТ НА ДОЈКА МОЖЕ…

Во Клиничката болница „Аџибадем Систина“ дијагнозата ја добивате за најмногу 4 дена. За пациентите се грижи врвен експертски тим, а прегледите се извршуваат со најсовремени апарати. Малиот карцином на дојка може да се излечи, додека…