Сигурно често се прашувате дали да изедете едно варено јајце или не поради холесторолот во жолчката кој го зголемува неговото ниво во организмот и му штети на срцето. Меѓутоа, едно од истражувањe на оваа тема покажува дека нема цврста поврзаност меѓу луѓето кои во умерени количини јадат јајца и срцевите и мозочните удари. Еве ги добрите и лоши страни на јајцето…
Добри страни
– Јајцата содржат витамини А, Д, Е, Б2, Б6 и Б12. Единствен витамин што го нема во јајцето е витаминот Ц.
– Содржат минерали, железо, цинк, калциум, селен и јод.
– Тие се еден од најдобрите извори на протеини.
– Добри се за видот.
– Добри се за мозокот бидејќи можат да ја зголемат меморијата и когнитивните вештини.
– Јајцата ги подобруваат вашите рефлекси преку тирозинот, амино киселина која се наоѓа во нивниот состав и може да биде од големо значење во моментите кога треба брза реакција како при возењето автомобил.
– Ова храна го намалува ризикот за заболување од канцер, а антиоксидансите кои се наоѓаат во јајцата го намалуваат и ризикот од срцеви болести.
– Помагаат и за регулирање на крвниот притисок.
– Јајцата го намалуваат апетитот и се одличен избор за оние кои сакаат да ја намалат телесната тежина. Протеините во јајцето брзо заситуваат и ве држат сити подолго време
Лоши страни
– Јајцата се познати како богат извор на маснотии и холестерол, кои во едно јајце ги има околу 200мг. Холестеролот во јајцата се наоѓа исклучително во жолчката.
– Епидемиолозите сметаат дека консумирањето јајца нема големо влијание врз болестите на кардиоваскуларниот систем, но повеќе од шест јајца неделно можат да го зголемат ризикот од болести на кардиоваскуларниот систем
– Протеините од јајцата се водечка причина за појава на алергија на храна
– Суровите јајца може да содржат салмонела. Истражувањата покажале дека едно од 20.000 јајца ја содржи бактеријата салмонела.