Qëndroni në këmbë para frigoriferit, shikoni në paketimin e ushqimit të cilit I ka skaduar afati dhe pyesni veten nëse duhet ta hidhni apo jo.
Nuk jeni të vetmit që e bëni këtë gjë. Pothuajse 91% e konsumatorëve e hedhin ushqimin për shkak të datës së skaduar të shënuar në paketim. Por jo gjithçka është ashtu siç duket. Askush nuk do që të helmohet nga ushqimi, por gjithashtu askush nuk do që ta hedhë ushqimin nëse nuk është e nevojshme. Le të sqarohemi pak më tepër.
Çfarë do të thotë afati I përdorimit?
Ligji nuk kërkon që çdo ushqim të ketë të shënuar afatin e përdorimit. Në të shumtën e rasteve, prodhuesit e bëjnë këtë gjë bazuar në bindjen e tyre. Përgjithësisht, ushqimet për të cilat mund të afati përdorimit janë: mishi, vezët dhe produktet e qumështit. Por, ato data jo gjithmonë tregojnë se pikërisht atëherë ushqimi është I skaduar. Disa data thjeshtë I informojnë shitësit rreth periudhës së përshtatshme për shitjen e produktetve të tyre në lidhje me freskinë shijen dhe përbërjen e tyre.
Lloji I etiketave varion:
- ‘Shitet deri’ data tregon sa gjatë dyqani duhet t’I mbajë këto produkte në raft. Por ushqimi ëshë ende i shijshëm dhe I sigurt për tu konsumuar edhe disa ditë pas kalimit të dates së shënuar, nëse ruhet siç duhet.
- ‘ Rekomandohet të përdoret deri’ data është e gërvishtur nga ana e prodhuesit. Produkti do të jëtë më i freskët dhe më i shijshëm nëse konsumohet deri në datën e shënuar. Por, kjo nuk i drejtohet sigurisë së ushqimit.
- ‘ Të përdoret deri’ data gjithashtu është e shënuar në ambalazh nga ana e prodhuesit. Ajo është data e fundit në të cilën produkti do të ketë cilësi të lartë. Pas kësaj date, shija, cilësija dhe përbërja mund të reduktohet, edhe pse ushqimi është I sigurt për tu konsumuar.
- ‘Data e kalimit të afatit’ është data e vetme në paketim lidhur me sigurinë e ushqimit. Nëse data e shënuar në ambalazh ka kaluar, ushqimi duhet të hidhet.
- ‘ Sa kohë do të zgjasë’ ende jeni të hutuar apo të shqetësuar? Përdorni rregullat e shënuara të ushqimit në frigoriferin tuaj.
- Qumështi, zakonisht është I sigurt të konsumohet 2-3 ditë para datës së skadimit e cila është e shënuar në ambalazh. Duhet të ruhet në frigorifer në temperaturë më të ulët.
- Gjalpi, mund të konsumohet 2-3 javë pas blerjes.
- Margarina, mund të konsumohet4-6 muaj nga data e prodhimit.
- Vezët,janë të sigurta për tu konsumuar 4-5 javë pas blerjes. Duhet të ruhen në pjesën e brendshme të frigoriferit dhe jo në derë, pasi temperatura në pjesën e brendshme është më e ulët.
- Mishi I pulës dhe mishi I grirë, zgjasin 1-2 ditë pas blerjes.
- Mishi I pulës I gatuar, duhet të jetë I sigurt për tu konsumuar 3-4 ditë nëse ruhet siç duhet.
- Peshku, zgjat 1-2 ditë pas blerjes nëse ruhet në frigorifer.
- Produktet e mishit të thatë, janë të sigurt për tu konsumuar 3-4 javë pa u hapur nga ambalazhi. Përdorini ato 3-4 ditë pas hapjes.
- Testenine të thata, zgjasin 1-2 vjet nga data e prodhimit.
- Frutat dhe perimet e konservuara, kanë afat të pakufizuar. Por, ky rregull nuk vlen nëse i ruani në vende temperature e të cilave është më e lartë se 32˚C ose në temperatura të ngrira. Bëni kujdes që paketimi të mos jetë I dëmtuar apo I argjosur (ndryshkur).
Mos harroni se gjërat e ngrira gjithashtu mund të zgjasin në mënyrë të pakufizuar.
Megjithatë, ndonjëherë është mire që t’ju drejtojnë ndjenjat tuaja dhe të gjykoni vetë për konsumimin e produkteve. Nëse diçka ka ndryshuar ngjyrë, mban erë apo ka zënë myk, atëherë kët produkt duhet ta hidhni në plera.