Дали бенката е вообичаена или се развива меланом?

Прв знак за меланом е промена во големината, бојата или обликот на постоечка бенка. Меланомот може да се јави и како нова „дамка“, која обично изгледа невообичаено, црна е и со грд изглед. Запомнете: вообичаените бенки обично ги имаме од раѓање или се јавуваат до 40-тата година, а потоа бледнеат.

За да запомните на што треба да внимавате потсетете се на првите 4 букви од абецедата “ABCD“ :

6 правила како да изгубите 5 килограми за еден месец

sistina

Се работи за реална цел. Губите тежина брзо, во не толку краток период за да биде нездраво. Всушност, губите нешто повеќе од еден килограм неделно. Постојат неколку начини за отстварување на оваа цел.

Во пола килограм сало се содржат околу 3,500 калории. Затоа, за да изгубите пола килограм треба да изгорите 3,500 калории.

Сакатe блескава насмевка?

Секој сака да има убава и блескава насмевка. За жал, тоа не е секогаш возможно по природен пат. Современата естетска стоматологија претставува спој на современа технологија и уметност со кои се добива совршен резултат за краток временски период. Бисерната и здрава насмевка може да ви отвори многу врати, но грижата за неа треба да ја препуштите на професионалци.

Зелен чај, боровинки и банана

sistina

Зелениот чај богат со антиоксиданси  го прави овој пијалок полн со енергија.

Порции: 1

Состојки:

45 ml вода
1 кесичка зелен чај
2 лажички мед
150 gr замрзнати боровинки
1/2 банана
250 ml млеко од соја и ванила збогатено со калциум

Дали ја знаете разликата меѓу овошје и зеленчук?

sistina

Според ботаничарите, овошјето е дел од растението кое се развива од цветот. Исто така, тоа е дел од растението кое во себе ги содржи семките. Другите видови растенија се сметаат за зеленчук. Тие ги вклучуваат стеблото, листовите и корењата – дури и цветот од пупка.

Долунаведените растенија, технички, се овошја:

Авокадо, грав, боранија, пченка, краставица, житарки, јаткасти овошја, маслинки, пиперки, тиква, семе од сончоглед и домати. Во зеленчукот се вклучени: целер (стебло), марула (листови), карфиол и брокули (пупка), цвекло, морков и компир (корен).

Што значат мастите во крвта

sistina

На редовните лабораториски анализи докторот ви вели имате холестерол или покачени масти во крвта. Веднаш ви се јавуваат безброј прашалници дали е опасно и што да правите.

Ви даваме одговор на најчестите прашања за холестеролот.

Што е холестерол?

Холестеролот е масна супстанција која во најголем дел се произведува во телото. Ја создава црниот дроб од заситените масти внесени преку исхраната.

Што да јадете ако имате остеопороза

sistina

Карактеристично за остеопорозата се тенки и слаби коски кои се склони кон скршеници, особено во делови на колковите и карлицата.

За да ги зачувате вашите коски здрави, треба правилно да се храните. Тоа значи да внесувате храна богата со калциум и витамин Д.

6 начини да останете во топ форма без да потрошите пари

Доколку сакате да бидете во топ форма без притоа да давате пари за вежбање или на личен тренер, не плашете се. Сè што ви е потребно е малку поголема желба и неколку идеи.

Оваа листа на 6 техники за подобрување на вашата физичка состојба е составена од вежби за кои не е потребна скапа опрема.

Храна која го намалува ризикот од мозочен удар

sistina

Типот на храна која ја имате на вашето секојдневно мени има голема улога не само во контролирањето на телесната тежина туку и во превенцијата од ненадејни мозочни удари.
Вашиот избор на храна може да го намали ризикот од зголемен холестерол во артериите, а токму тие се главната причина за срцев удар, советуваат лекарите. Здравата исхрана може да ве заштити од мозочен, но и од срцев удар. Тогаш како да го направите вистинскиот избор на храна и да го намалите ризикот од мозочен удар?

Кофеин – колку е доволно?

sistina

Кофеинот може да има позитивно влијание на организмот, но исто така може да предизвика и проблеми. Дознајте колку кафиња се премногу и скратете ги дневните дози.

Доколку сте зависни од кофеинот за будење и сила за дневните активности, не сте единствените. Кофеинот го стимулира централниот нервен систем, го ублажува заморот, ја зголемува будноста и ја подобрува концентрацијата.